Свет

РТ Балкан на БРИКС самиту: Разговори о проширењу донели резултате?

Незванично се сазнаје да су лидери БРИКС-а постигли начелни договор о проширењу групе
РТ Балкан на БРИКС самиту: Разговори о проширењу донели резултате?© РТ Балкан

Другог дана самита БРИКС-а у Јоханесбургу, лидери водећих економија у развоју разговарају о проширењу групе, унапређењу сарадње и јачању трговине у локалним валутама и преко Нове развојне банке.

Сусрети лидера БРИКС-а и њихових делегација одвијају се иза затворених врата, тако да мало званичних информација долази до новинара који су сви у прес центру одвојеном од места на ком се самит одржава.

Оно што се зна је да ће Нова развојна банка размотрити петнаестак пријава за чланство и током самита примити пет нових чланова. Исто тако, све мање се по кулоарима прича о БРИКС валути, а све више о дедоларизацији и јачању употребе локалних валута у међусобној трговини.

Незванично се сазнаје да су лидери БРИКС-а постигли неки напредак у преговорима о проширењу и то захваљујући залагању Индије. Наводно ће предност имати важни стратешки партнери групе.

За сада никоме није јасно како ће се ширити БРИКС, односно какав ће статус имати нове чланице. 

Сарадња БРИКС-а са Африком од изузетног је значаја како за сам континент, тако и за чланице БРИКС-а, будући да у Африци виде извор, не само сировина, већ младе радне снаге која им је неопходна.

Заједно, земље БРИКС-а чине четвртину глобалне економије, петину глобалне трговине и дом су за више од 40 одсто светске популације.

Као доказ колико је БРИКС важна платформа, Јужна Африка и Кина данас су, на маргинама самита, потписале неколико уговора везаних за дистрибуцију струје (коју често искључују у Јужној Африци) и нуклеарну енергију.

Самит БРИКС-а завршава се сутра.

image