Да ли је 14. амандман решење за уклањање Трампа?

Тај амандман, наиме, предвиђа да нико ко је учествовао у побуни, не сме обављати јавну функцију у САД - било цивилну, било војну

Да ли је трећи члан америчког 14. амандмана одговарајући лек против Доналда Трампа, односно право решење за његово уклањање, пита се у ауторском тексту професор Универзитета "Тафтс" и сарадник утицајног Института "Брукингс" Данијел Дрезнер.

Поменути амандман, наиме, предвиђа да нико ко је учествовао у побуни, не сме обављати јавну функцију у САД - било цивилну, било војну. А Трампу се на терет ставља да је подржао упад на "Капитол" и да је управо то основ да се овај пропис употреби против њега.

Стручњаци из Федералистичког друштва, Вил Бајде и Мајкл Стокс Полсен тврде да овај члан значи моменталну дисквалификацију са функције, без икакве даље потребе за додатним мерама Конгреса. Амандман је, истичу они, примењив како на Трампа, а потенцијално и на друге оптужене за оспоравање резултата председничких избора 2020. године.

Едвард Фоли из "Вашингтон поста", међутим, тврди да би Конгрес требало да донесе закон којим би јасно било да "изборни званичници имају моћ да уклоне побуњенике са председничких листића".

Ово би омогућило парницу која би стигла до Врховног суда САД, који би онда решио да ли Трампу Устав дозољава да поново буде председник. Такво решење идеално је донети пре следеће, јулске републиканске конвенције, и тачку на читав случај ставити пре избора. Али, реално, тако нешто можда није могуће.

"Трамп је подстакао побуну неоснованим тврдњама да је победио 2020. године. Што се мене тиче, он је дисквалификован! Чињеница да се правни научници широм политичког спектра углавном слажу око тога, поткрепљује овај став", истиче Дрезнер.

Републикански сенатори су, каже, могли да одлуче да гласају за Трампову смену и за време другог суђења за опозив, али нису.

"Лидери Републиканаца су могли да се удруже да осуде и изопште Трампа после 6. јануара. Али, као што је Давид Френч приметио у 'Њујорк тајмсу', због републиканског кукавичлука, наш народ се истински суочава са могућношћу да председник у исто време полаже заклетву и улаже жалбе на затворске казне", поручује овај аутор.

Америчким бирачима остављено је да о Трамповој способности за председниковање одлучују за гласачким кутијама, а то је, сугерише професор, прави проблем.

"Раније су кандидати за највишу функцију у земљи, који су обрукали себе или земљу нестајали с видика, јер су их бирачи напуштали. Присталице су напустиле председнике са као што су Херберт Хувер, Џими Картер и Џорџ Буш након што су изгубили предизборне кампање. Трампова публика остала је уз њега, и то проблем", наводи Дрезнер.

Он признаје да навија да Трамп изгуби на изборима, како се против њега не би активирао 14. амандман.

"Ако Трамп поново изгуби на гласачким кутијама, то ће бити четврти пут заредом да је Трамп као лидер Републиканаца довео своју странку до политичког пораза. То изгледа као прави политички епитаф за плутократску верзију Вилијама Џенингса Брајана из 21. века", наводи он, додајући да заиста верује да Трампове шансе за победу нису добре и да ће он пасти на изборима 2024.