Свет

Швајцарци неће да обучавају украјинске пилоте на ловцима Ф-16

Обука на овим ловцима већ увелико траје, а Данска и Холандија су Кијеву обећале неколико десетина тих летелица
Швајцарци неће да обучавају украјинске пилоте на ловцима Ф-16www.globallookpress.com © Moritz Wolf/http://imagebroker.com/#/search/

Швајцарска нема ловце Ф-16, чак и да их има, не би могла да обучава украјинске пилоте да управљају њима због своје политике неутралности, саопштила је прес-служба Министарства одбране Швајцарске за "РИА Новости".

"Ово питање се не поставља, пошто Швајцарска не поседује Ф-16. А да Швајцарска има авионе овог типа, не би могла да обучава украјинске пилоте из разлога неутралности", саопштило је Министарство одбране.

Раније је високи званичник америчке администрације изјавио за "РИА Новости" да је Вашингтон одлучио да Данској и Холандији одобри пребацивање америчких борбених авиона четврте генерације Ф-16 у Кијев. Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити Ф-16 из трећих земаља након завршетка обуке пилота.

Данска премијерка Мете Фредериксен је касније рекла да ће та земља послати 19 борбених авиона Ф-16 у Кијев, док је украјински председник Владимир Зеленски рекао да ће Холандија послати још 42.

Према писању британског издања "Тајмса", Пентагон не сматра реалним сценариом учешће страних пилота на ловцима Ф-16 у борбама у Украјини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров приметио је да САД и њени НАТО сателити стварају ризик од директног оружаног сукоба са Руском Федерацијом, што је бременито катастрофалним последицама. Према његовим речима, то што Кијев има борбене авионе Ф-16 способне да носе нуклеарно оружје Русија ће сматрати претњом са Запада у нуклеарној сфери.

image