Свет

Си Ђинпинг: Геополитичка ситуација је суморна, БРИКС да се супротстави економској принуди

"Земље БРИКС-а треба активно да се консултују поводом осетљивих питања и промовишу политичка решења", оценио је председник Кине
Си Ђинпинг: Геополитичка ситуација је суморна, БРИКС да се супротстави економској принуди© Foto Tanjug/Gianluigi Guercia/Pool via AP

Земље чланице БРИКС-а треба да се супротставе економској принуди и фокусирају се на пословну сарадњу, рекао је председник Кине Си Ђинпинг на 15. самиту БРИКС-а у Јоханесбургу.

"Државе БРИКС-а треба да буду сапутници на путу развоја и опоравка, да се супротставе покушајима повлачења и економској принуди, те да се фокусирају на пословну сарадњу", рекао је Си.

Према његовом мишљењу, неопходно је ојачати сарадњу у области дигиталне економије, зеленог развоја, трговине и финансија, преносе РИА Новости.

Како је истакао, хладноратовско размишљање опстаје до данас, а геополитичка ситуација је суморна. 

"Земље БРИКС-а треба активно да се консултују поводом осетљивих питања и промовишу политичка решења", додао је он.

Си Ђинпинг је поручио да сарадњу БРИКС-а треба искористити за убрзање уласка већег броја земаља у правичнију глобалну управу.

"Драго ми је што видим да расте ентузијазам земаља у развоју да учествују у сарадњи БРИКС-а, многе земље у развоју су се пријавиле да се придруже", поручио је председник Кине.

Како је истакао, важно је прикупити заједничку мудрост и снагу зарад развијања система глобалног управљања у праведнијем и разумнијем правцу.

Приликом доласка кинеског председника Си Ђинпинга у конференцијску салу на самиту БРИКС-а, дошло је до мале забуне.

Наиме, један од представника делегације Си Ђинпинга мислио је да му је дозвољен улазак у конференцијску салу, али се испоставило да није тако, због чега га је обезбеђење удаљило.

image