Свет

"Телеграф": Украјини недостаје људство, Русији се осмехује победа

Кремљ има на стотине хиљада људи на које може да се ослони, а то је ресурс којим Украјина не може да парира и ресурс који Запад једноставно не може да обезбеди Кијеву
"Телеграф": Украјини недостаје људство, Русији се осмехује победаwww.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk

Украјинској војсци недостаје људство за регрутовање и време за победу, пише Роберт Кларк, колумниста британског "Телеграфа". Рат у Украјини претворио се у дуготрајни рат исцрпљивања, са условима који све више погодују Москви.

Кијев се до сада некако носио са недостатком западне опреме, али недостатак људи, са којим се управо суочава, могао би се показати фаталним.

Украјинске снаге се не боре само против руских минских поља, утврђене одбране или снажне артиљеријске ватре, већ и са недостатком времена. Украјинска војска сада очајнички покушава да постигне некакав успех, пре него што велике жртве униште њену борбену способност.

Лето је било влажно, а јесењи месеци доносе обилне кише, које меку земљу источне Европе претварају у блато. Ово може да значи само застој у борбеним операцијама.

Можда су још важније огромне украјинске жртве.

Руске оружане снаге, према проценама неких аналитичара, располажу са око 700.000 до 800.000 људи. Овде треба додати још око два милиона резервиста – бивших регрута и војника по уговору, процењује "Телеграф".

Украјина је пре рата имала 44 милиона становника. На крају прве године рата, око шест милиона је избегло у иностранство. Оружане снаге сада имају око 200.000 активног особља, плус отприлике исто толико у резерви, што значи да Кијев може да регрутује још око 1,5 милиона.

Брутална, али једноставна рачуница гласи: Кијеву недостаје људство. Амерички извори тврде да су њене оружане снаге до сада имале око 70.000 мртвих, уз још 100.000 рањених. Тај однос иде у прилог Москви, јер се Украјина очајнички бори да замени погинуле и рањене.

Добровољци се више не јављају у довољном броју, како би одржали борбену снагу војске. Најспремнији за борбу пријавили су се још пре неколико година. Многи сада покушавају да избегну регрутацију.

Кремљ има на стотине хиљада људи на које може да се ослони. То је ресурс којим Украјина не може да парира и ресурс који Запад једноставно не може да обезбеди Кијеву.

Подршка Запада Украјини почиње да слаби. Ако украјинске снаге сада не пробију руске линије, то им никада неће поћи за руком. Ако Кијеву понестане људи за регрутацију, закључује "Телеграф", Запад му једноставно не може помоћи.

image