Тајван избачен из Централноамеричког парламента, његово место добила Кина

Од шест чланица Парлацена, само Гватемала тренутно одржава формалне дипломатске везе са Тајваном

Централноамерички парламент (Парлацен) изгласао је избацивање Тајвана као сталног посматрача, који је на тој позицији био од 1999. године.

Парлацен је место Тајвана уступио Кини, а као разлог наведен је "недостатак суверенитета Тајпеја у складу са међународним правом".

Група никарагванских законодаваца предложила је овај потез и навела да је статус Тајвана као посматрача нелегетиман, јер Тајпеј нема признање Уједињених нација да је суверена држава.

Додали су да УН Тајван сматрају "провинцијом континенталне Кине".

Тајванско Министарство спољних послова гласање је назвало "завером" Пекинга како би извршио притисак на Тајпеј. Министарство је у саопштењу навело да ће се Тајван одмах повући из Парлацена "како би одржао национално достојанство".

Кина је, са друге стране, поздравила ову одлуку, јер се оштро противи било каквом облику дипломатског признања Тајвана, којим управља посебна влада од касних 1940-их.

Парлацен се, иначе, састоји од Никарагве, Гватемале, Салвадора, Хондураса, Панаме и Доминиканске Републике. Од шест чланица, само Гватемала тренутно одржава формалне дипломатске везе са Тајваном.