Свет

РТ Балкан на самиту БРИКС-а: Проширење је готова ствар, ради се на практичним условима

Лидери БРИКС-а данас су изразили подршку проширењу групе, али нису навели никакве конкретне детаље
РТ Балкан на самиту БРИКС-а: Проширење је готова ствар, ради се на практичним условимаwww.globallookpress.com © Li Yahui/XinHua

Још нисмо дошли до тренутка када можемо да кажемо која земља улази у БРИКС, а која не, али смо врло близу, рекао је за РТ Балкан Мајкл Карен, заменик генералног директора за комуникације владе Јужне Африке.

Карен је навео да лидери БРИКС-а сада раде на сужавању критеријума и принципима на основу којих ће нови чланови БРИКС-а бити примани. "Не желимо да БРИКС постане све свима и ништа никоме", рекао је он.

БРИКС породица залаже се за развој друштава, а тај развој значи реформисање светских институција. Не можете да користите трговину за уцењивање, као оружје у дипломатији. Када користите трговину као оружје, фармери, пословни људи, обичан свет трпи. То је важна ствар за БРИКС и то је оно за шта се сви залажемо.

Сада се поставља питање ко ће нам се придружити. Лидери БРИКС-а данас су навели да ће се група проширити, али се сада разматра ко ће нам се придружити и лидери тренутно још усаглашавају практичне услове проширења чланства.

"Оно што нам је сада потребно су критеријуми и баланс око тога шта БРИКС заправо јесте. Не можемо и не желимо да постанемо друштво које не дозвољава различитости. Морамо да имамо сличне принципе. А то су принципи БРИКС-а - заједничко решавање проблема. Није вам потребан рат да решите конфликт већ заједнички договор о решењу конфликта и то је наш допринос свету", рекао је он.

Карен је најавио да ће лидери БРИКС-а данас објавити заједничку декларацију са самита, а да би сутра више детаља о проширењу могло да се појави.

Незванично се сазнаје да су Кина и Индија биле те које су превагнуле у корист проширења, а наводно је индијски премијер Нарендра Моди био тај који је предложио да се позивнице за чланство упуте најпре стратешким партнерима групе. Како лидери БРИКС-а разговарају иза затворених врата, званичних и проверених информација има веома мало.

image