Рамафоса сутра саопштава које ће земље бити примљене у БРИКС

Јужноафричка министарка спољних послова Наледи Пандор поручила да је више од 40 земаља изразило интересовање за придруживање БРИКС-у

Председник Јужне Африке Сирил Рамафоса сутра ће саопштити које земље ће бити примљене у БРИКС, изјавио је званични представник Јужне Африке Анил Суклал.

Он наводи да процес проширења БРИКС-а треба спроводити пажљиво, и да су о томе разговарали челници савеза.

"Сутра ујутру ће бити одржан још један састанак како би се договорили око коначне листе земаља, а након тога ће бити одржана конференција за новинаре на којој ће председник Рамафоса званично саопштити списак земаља око чијег придруживања су се све чланице БРИКС-а усагласиле", рекао је Суклал за ТАСС.

Председник Јужне Африке Сирил Рамафоса раније данас је саопштио да су лидери БРИКС-а сагласни да је организација надомак проширења, а председник Кине Си Ђинпинг поручио је да би требало убрзати процес проширења, како би више држава могло да се придружи.

Јужноафричка министарка спољних послова Наледи Пандор каже да је више од 40 земаља изразило интересовање за придруживање БРИКС-у, а њих 22, међу којима су Иран, Венецуела и Алжир, званично су затражиле да буду примљене.