Свет

Црвено светло немачком "Семафору": Подршка за АФД наставља да расте

Истраживање је показало да је само петина грађана задовољна радом кабинета коалиције Социјалдемократске партије Немачке, Зелених и Либерала, а да рејтинг десничарске партије Алтернатива за Немачку (АФД) све виши
Црвено светло немачком "Семафору": Подршка за АФД наставља да расте© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Све више Немаца има негативно мишљење о актуелној владајућој коалицији у тој земљи и сматрају да је дошло време да се влада промени, показала је анкета немачког института за истраживање јавног мњења ИНСА, спроведена крајем августа.

Истраживање је показало да је само петина грађана задовољна радом кабинета коалиције "Семафор", односно Социјалдемократске партије Немачке, Зелених и Либерала, а да рејтинг десничарске партије Алтернатива за Немачку (АФД) све више расте.

Разлози наглог раста рејтинга АФД-а су, како за Танјуг каже доктор политикологије Петар Живковић, економска криза, страх од смањене безбедности и пораста стопе криминала, која је у највећем броју случаја присутна међу мигрантима и избеглицама.

Политика АФД, осим што критикује однос власти према миграционој и избегличкој политици, као и однос Бундестага према Украјини, стриктно се противи политици отворене сексуалности према истом полу.

Живковић, који је српског порекла, али рођен и школован у Немачкој, сматра да су промене за људе старијих генерација веома тешке, а да се чак и они који су демократски настројени, противе новим трендовима.

"Рат у Украјини траје дуже од очекиваног па су људи изгубили стрпљење, али су и све више забринути што се огромна новчана средства издвајају управо из њихове касе", наводи саговорник Танјуга.

Јачање АФД је према његовим речима очекивано, јер се, како наводи "национализам увек ширио због економских проблема".

За два месеца требало би да се одрже избори у Баварској која је једна од најразвијенијих покрајна, а у том делу Немачке, иначе упоришту конзервативних странака АФД је тренутно водећа странка.

У односну на десничарски настројене Баварце, у Северној Рајни-Вестфалији, ситуација је другачија - АФД у овој покрајини, према Танјугу, није добродошао.

Већина грађана немачког града Келна, сматра да је јако важно да се сачува демократија, да власт треба да има јаснију политику која се односи на заштиту животне средине али и да је веома опасно што расте рејтинг десничарској партији.

Јачање АФД-а многи у Немачкој виде као протест грађана, а владајуће странке, чини се, још немају разрађену и праву стратегију којом би умањили популарност ове партије.

image