Свет

Лавров: Фокус БРИКС-а на ослобођењу од западних система контроле у финансијским трансакцијама ВИДЕО

Западне земље су показале да активно злоупотребљавају своју позицију када је економска размена у питању, рекао је министар дипломатије Руске Федерације
Лавров: Фокус БРИКС-а на ослобођењу од западних система контроле у финансијским трансакцијама ВИДЕО© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров истакао је да тренутно и даље нема говора о заједничкој валути БРИКС-а, већ да је тренутно фокус организације на напорима да се трговина и економски пројекти између земаља чланица одвијају независно од долара, евра и западних система контроле.

Западне земље су показале да активно злоупотребљавају своју позицију када је економска размена у питању, истакао је шеф руске дипломатије одговарајући на питања новинара у Јоханесбургу.

Министри финансија БРИКС-а формираће до наредног самита у Казању групу која ће размотрити питање формирања алтернативног платног система, указао је он и подсетио на пројекат пула резервних валута БРИКС-а.

Према његовим речима, то је "претеча корака које (земље БРИКС) планирају да предузму – кораке за олакшавање коришћења националних валута, али што је најважније, за формирање алтернативног система плаћања".

"Како ће то тачно изгледати, о томе треба да се позабаве министри финансија и гувернери Централних банака. Они треба да формирају одговарајућу радну групу и припреме препоруке шефовима држава за следећи самит у Казању", рекао је Лавров.

Напоменуо је да се потенцијал БРИКС-а не завршава на економском аспекту.

"Постоји огроман економски потенцијал када је БРИКС у питању, али то није једина основа ове организације, већ и побољшање механизама међународног функционисања и норма и принципа УН", додао је Лавров.

Подсетимо, данас је најављено да ће Саудијска Арабија, Аргентина, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Етиопија бити део БРИКС-а од 1. јануара 2024. године.

Шеф руске дипломатије је истакао да позиционирање нових чланица је било најбитније при њиховом одабиру, напоменувши да су то земље "које верују у мултиполарност."

"Ових шест земаља у потпуности одговарају тим критеријумима. Оне поштују заједничке интересе у оквиру БРИКС-а и верују у његова начела", додао је он.

Лавров је напоменуо да "све те земље одлично разумеју како Запад гледа да постигне своје циљеве, не уважавајући друге. Све то добро разумеју све земље које су се придружиле. Сви они виде шта се дешава у Украјини, како САД жели да одржи хегемонију, подстичући нацизам у Украјини", истакао је.

На самиту се о проширењу причало интензивно, нагласио је, било је одређених проблема, али су све чланице биле сложне и решене да пронађу решење и приме нове чланове у "породицу".

"Процедуре и критеријуми које смо пронашли су узимали у обзир читав ауторитет и значење земље претендента као и њену позицију на међународној арени, јер сви желимо да на нашој страни буду истомишљеници. Желимо да са нама раде они који се залажу за мултиполарни и праведан свет и они који желе да се улога Глобаног југа у глобалним пословима повећа", казао је шеф руске дипломатије.

Нове чланице ће од 1. јануара, додаје он, учествовати равноправно у организацији и оне потпуно одговарају договореним критеријумима.

Разлог је то што разумеју глобалне процесе који се одвијају на међународној арени, истакао је и додао да Запад покушава по сваку цену да сачува своју хегемонију.

"Сви наши партнери то добро разумеју, и то се показало и у ситуацији у Украјини. Хегемонија Запада је глобална", казао је.

Г7 прати Вашингтон, у БРИКС-у другачије

Оно што разликује БРИКС од различитих западних структура јесте што њихове чланице прате одлуку САД, поручио је Сергеј Лавров.

"У Г7 сви слушају САД и прате стратегијски курс који одређује Вашингтон. У БРИКС-у је другачије, код нас је равноправност обезбеђена за сваког члана савеза. Свако има право да се не слаже са нечим и траже се она решења која обезбеђују јединствен одговор кроз консензус", изјавио је Сергеј Лавров.

Како је рекао, када је део друштва видео да систем који се заснива на сарадњи са Западом доноси корист само онима који су на власти, али не и целом систему, онда долази до побуне, као што је дошло у неколико афричких држава, као и у Нигеру.

Министар спољних послова РФ је напоменуо да ће до формирања истинског мултиполарног света доћи када се формирају центри моћи који не желе слепо да прате одредбе Запада.

Хегемонија и стратешки пораз Русије циљеви САД

Американци су већ показали своју жељу за хегемонијом на примеру афричких земаља. На пример, они истичу Русију и Кину као главне препреке развоју земаља Африке, истакао је шеф руске дипломатије. 

"Они већ причају да се Русији треба нанети стратешки пораз на бојном пољу. Шта нам то говори? Да они одлично разумеју због чега смо ми тамо у Украјини у сукобу. Као што је председник Путин истакао, ми тамо чувамо свој народ и културу која тамо постоји већ више од хиљаду година. Они све то разумеју, а када ће се вратити здравом разуму, то вам не могу рећи", напоменуо је Лавров.

Изгледи да се Запад окрене здравом разуму су мало вероватни, с обзиром да лидери западних земаља подређују своју слободу, и на уштрб своје економије и грађана се повлашћују Американцима, рекао је Лавров.

"Покушавају да замене Господа Бога. Покушавамо да разговарамо с њима али нема тамо здравог смисла. У овом случају је немогуће да саговорнику пренесемо своју тачку гледишта, а да је он, у најмању руку, саслуша. Отворени смо за дискусију, али нећемо трпети притиске, нити условљавања", истакао је.

Реформа СБ УН

БРИКС је одавно покренуо питање реформе Савета безбедности УН, рекао је Лавров.

Главно питање реформе тиче се СБ, органа који симболизује уједињене нације и има пуномоћје које нико други нема, укључујући решења о рату и миру и принудним мерама у контексту санкција, казао је он.

Оно чиме БРИКС није задовољан је што је, од 15 чланица СБ УН, њих шест из табора САД и потпуно се потчињава њиховој вољи, "ако ћемо да говоримо о правди и демократији", указао је Лавров.

У документима који су резултат овогодишњег самита постоји параграф који потврђује да је БРИКС привржен реформама СБ јер жели да повећа улогу земаља у развоју у њиховом председавању УН, казао је и додао да се то односи на Индију, Бразил и Јужну Африку.

"Ценимо активну улогу ових земаља у желимо да она јача у СБ", казао је.

Први пут је у документу БРИКС-а написано да подржавамо реформу СБ УН кроз ширење представљања земаља у развоју у свим категоријама чланства, па и кроз стално представљене, додао је.

Индија и Бразил су одавно предали захтеве и они су два претендента за сталне представнике УН, казао је и додао да су то урадиле и Немачка и Јапан.

"Ово нема никаквог смисла и не може бити речи о прикључењу Јапана и Немачке СБ на сталној основи. Тако би ситуацију учиниле још неправеднијом, с обзиром да више од трећине земља представљају земље такозване златне милијарде. Ни Немачка ни Јапан не могу ништа ново да понуде на дискусији у СБ јер се покоравају вољи Вашинготна, као и све западне земље", објаснио је.

"Данашње решење ће појачати нашу координацију у УН. БРИКС је и раније учествовао у дешавањима УН, али сада ћемо и пре редовних састанака да почнемо контакте са новим члановима како бисмо им помогли да што пре крену са радом да будемо спремни. Свих 11 земаља, права смо фудбалска екипа", закључио је.

image