Свет

Бајден најавио нове санкције Русији

У саопштењу објављеном на сајту Беле куће не наводе се никакви детаљи о санкцијама
Бајден најавио нове санкције Русијиwww.globallookpress.com © Nathan Howard - Pool via CNP

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Беле куће, председник САД Џозеф Бајден најавио је нове санкције Русији, преносе "РИА Новости".

"Најављујемо нове санкције да бисмо привели правди одговорне за присилна расељавања и депортације. Захтевамо повратак украјинске деце њиховим породицама", наводи се у саопштењу Беле куће.

Никакви детаљи о новим санкцијама против Русије нису саопштени. Такође, Бајден је поручио да ће САД наставити да пружају Кијеву сву "неопходну помоћ."

Још у новембру 2022. године, руски омбудсман Татјана Москаљкова известила је да је Русија спремна да сву децу, која су евакуисана из ратног подручја, преда њиховим законским старатељима, а да су десетине деце већ враћене. У марту она је нагласила да није било ни једног случаја да је Русија одбила да преда украјинску децу њиховим рођацима.

Претходно је комесарка за права детета Марија Љвова Белова рекла да је од фебруара 2022. у Русију стигло више од 730.000 деце из Донбаса и Украјине, од којих су 2.000 сирочад. Она је напоменула да је Русија спремна да истражи сваки случај присилног одвајања деце из Украјине од њихових породица, уколико се такви случајеви пронађу.

Комесарка је додала да су извештаји западних медија о такозваној депортацији само измишљени мит, којим се у очима светске заједнице жели дискредитовати Руска Федерација.

Москва је приметила да Западу недостаје храбрости да призна неуспех санкција против Руске Федерације и да се и у западним земљама много пута чуло мишљење да су антируске санкције неефикасне.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је "политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада", а да су санкције задале озбиљан ударац глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе за милионе људи.

image