Медији: САД воде тајни рат против Турске

Редовне вежбе америчке војске са војницима Курдистанске радничке партије (ПКК), као и други слични потези САД, изазивају огорчење у Турској

Сједињене Државе су у стању неизговореног и необјављеног рата против Турске, сматра Тамер Коркмаз, колумниста листа "Јени Сафак", преносе " РИА Новости"

Огорчење аутора је изазвано редовним вежбама америчке војске са војницима Курдистанске радничке партије (ПКК) која је забрањена у Турској. "Они показују да су савезници ПКК, а не Турске!" сматра он.

Према речима новинара, командант америчких специјалних снага Џеф Денис недавно је присуствовао церемонији "дипломирања" курдских бораца које је "обучавао у северној Сирији".

"Турска је у стању 'тајног', неизговореног, необјављеног рата са Сједињеним Државама, које су заправо њен стратешки противник! Под овим условима не може бити 'нове ере са Сједињеним Државама' (како je најавио шеф Беле кућe Џо Бајден)", каже Коркмаз.

Осим тога, колумниста је замерио Сједињеним Државама што су послале разарач близу обале Кипра након сукоба мировних снага УН-а и кипарских Турака у тампон зони острва. Такође, његово огорчење изазвала је изјава америчког Стејт департмента да САД 2024. године неће применити ембарго на оружје на Кипар.

"Пружајући, с једне стране, сваку врсту подршке кипарским Грцима, а са друге стране Грчкој, они организују и спремају овај размажени двојац западног клуба против Турске. Говоримо о још једном живописном примеру да Сједињене Државе су савезник за њих и непријатељ за нашу Турску!" закључује колумниста.

Прошле недеље агенција "Анадолија" је јавила, позивајући се на изворе, да је америчка војска извела вежбе са борцима ПКК у североисточној сиријској провинцији Хасаках, које су укључивале противваздушне системе и различито тешко наоружање.

Оружани сукоб са ПКК настављен је 2015. године. У северном Ираку постоје базе ПКК против којих турске оружане снаге изводе ваздушне и копнене операције.