Свет

Министарство одбране Кине: Питање Тајвана је "црвена линија" коју САД не би смеле да пређу

Нови уговор од 500 милиона долара за испоруку америчког оружја Тајпеју представља претњу по безбедност становништва острва и подрива стабилност у Тајванском мореузу, поручили су из кинеског Министарства одбране
Министарство одбране Кине: Питање Тајвана је "црвена линија" коју САД не би смеле да пређуwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Нове испоруке америчког оружја Тајвану не могу да помогу Сједињеним Америчким Државама да зауставе Кину, нити ће омогућити администрацији у Тајпеју да се изолује од Пекинга, саопштио је портпарол кинеског Министарства одбране Џанг Сјаоганг.

"Инсистирамо на томе да америчка страна заиста треба да одржи своја обећања да неће подржати заговорнике такозваног покрета за независност Тајвана", навео је Џанг у саопштењу које је објавило кинеско Министарство одбране на апликацији Вичет, преноси ТАСС.

Он је додао да су "покушаји да се обузда НРК на рачун Тајвана осуђени на неуспех, а жеља САД да изолују острво користећи залихе оружја као средство само води у ћорсокак".

Џанг је подсетио да је питање Тајвана "црвена линија" коју САД не би смеле да пређу и нагласио да Вашингтон мора да престане да испоручује оружје Тајпеју и да развија војну сарадњу са острвом.

По његовим речима, нови уговор од 500 милиона долара за испоруку америчког оружја Тајпеју представља претњу по безбедност становништва острва и подрива стабилност у Тајванском мореузу.

"Кина изражава категорично незадовољство и снажан протест по овом питању. Већ смо то саопштили Сједињеним Државама", навео је Џанг.

Истакао је да су кинеске оружане снаге стално у стању приправности и да ће чврсто бранити суверенитет и територијални интегритет своје земље.

Раније су амерички Стејт департмент и специјализована владина агенција у оквиру Пентагона известили о могућој продаји Тајвану инфрацрвених система за претрагу и праћење за борбене авионе Ф-16, вредних 500 милиона долара, као и друге опреме.

Иако формално признају политику "једне Кине", Сједињене Државе настављају да одржавају контакте са администрацијом у Тајпеју и снабдевају острво војном опремом.

image