Свет

Трампова полицијска фотографија већ ушла у историју

За разлику од ранијих случајева, када власти нису инсистирале на прављењу тих фотографија, Џорџија је одлучила да га процесуира као и сваког другог оптуженика, укључујући отиске прстију и снимак за евиденцију
Трампова полицијска фотографија већ ушла у историју© Tajung/Fulton County Sheriff’s Office via AP

Доналд Трамп се претходних деценија сликао безброј пута, од његових раних дана као магната за некретнине, преко периода у ком је био ријалити ТВ звезда до његове бурне четири године у Белој кући.

Али полицијска фотографија коју су власти Џорџије објавиле у четвртак, а приказује намргођеног Трампа само неколико минута након што је оптужен за више од десет тачака оптужнице у затвору у Атланти, могла би да постане најпознатија од свих, како међу његовим присталицама, тако и међу противницима, пише Ројтерс.

Трамп, који се кандидује за председника на изборима 2024. године, већ је ушао у историју као први бивши председник САД који се суочио са кривичним пријавама – не једном већ четири пута.

Ово је, међутим, био први пут да је морао да позира за полицијску фотографију.

За разлику од ранијих случајева, када власти нису инсистирале на прављењу тих фотографија, Џорџија је одлучила да га процесуира као и сваког другог оптуженика, укључујући отиске прстију и снимак за евиденцију.

Трамп је у тој земљи оптужен да је покушао да поништи резултате председничких избора 2020. године.

На самој фотографији Трамп намрштено гледа у камеру, стегнуте вилице и благо подигнутих обрва, у уредном оделу са затегнутом црвеном краватом.

Трамп је фотографију искористио за прикупљања средстава, постављајући га на платформу Икс, (некадашњи Твитер), као и на сопствену друштвену мрежу Трут Соушл (Truth Social).

Реч је о првој Трамповој објави на Иксу након више од две и по године, пошто је његов налог суспендован након напада на Капитол 6. јануара 2021. године.

Власник Икса Илон Маск укинуо је његову забрану након што је прошле године купио ту друштвену мрежу.

Трамп је такође ставио фотографију на веб страницу своје кампање уз апел за донације, тврдећи да је "ухапшен упркос томе што није починио никакав злочин".

Испред затвора у округу Фултон, неке Трампове присталице које су се ту окупиле довеле су у питање сврсисходност његове полицијске фотографије.

"Фотографија није била неопходна и направљена је да би му начинила штета. Али у томе неће успети", рекао је деветанестогодишњи Малколм Дејвис.

Други су, међутим, видели прилику за бившег председника.

"Желимо да га сликају. Желимо да ставимо то на мајице. Ту фотографију ће видети широм света, биће популарнија од Мона Лизе", рекла је Лаура Лумер, бивша републиканска кандидаткиња за конгрес.

image