Бивши украјински тужилац: Бајден умешан у моју смену

Чињеница да је Бајден дао милијарду долара у замену за моју смену, што је очигледан случај корупције, тврди Шокин

Бивши генерални тужилац Украјине Виктор Шокин оптужио је америчког председника Џозефа Бајдена за умешаност у случај корупције. У интервјуу за "Фокс њуз", Шокин је рекао да је, према његовом "личном чврстом уверењу", његова смена 2016. била "плаћена" и да се догодила под притиском Вашингтона.

Бивши генерални тужилац Украјине Виктор Шокин рекао је да је са места главног тужиоца смењен 2016. године, због истраге о активностима украјинске гасне компаније "Бурисма", у чијем се управном одбору тада налазио Хантер Бајден, син америчког председника Џоа Бајдена.

"У претходним интервјуима сам више пута рекао да ме је Порошенко отпустио на инсистирање Бајдена, који је тада био потпредседник САД, јер сам истраживао 'Бурисму", изјавио је Шокин.

"Тадашњи председник Украјине Порошенко и потпредседник САД Бајден су схватили да бисмо, уколико бих наставио да истражујем компанију 'Бурисма', пронашли чињенице о коруптивним активностима, у којима су били ангажовани. То је важило за Хантера Бајдена и Девона Арчера и друге", рекао је Шокин.

Хантер се придружио украјинској фирми "Бурисма" 2014, а отишао је из ње 2019. године.

Према Шокиновим речима, он је уверен да су Џо Бајден и његов син Хантер примили мито у вези са овим случајем. Међутим, како објашњава "Фокс њуз", он за ту тврдњу није пружио доказе.

"Не желим да оперишем са недоказаним чињеницама, али моје лично чврсто уверење је да је било управо тако. Они су били подмићени", рекао је бивши генерални тужилац, додајући да је, према његовом мишљењу, чињеница да је Бајден "дао милијарду долара у замену за његову смену", што је очигледан "случај корупције".

Како подсећа "Фокс њуз", у јануару 2018. Бајден се, говорећи у америчком Савету за иностране односе, и сам хвалио како је извршио притисак на Порошенка да отпусти Шокина. Бајден је тада запретио да Вашингтон неће дати зајам од милијарду долара Кијеву уколико генерални тужилац не буде отпуштен.

"Рекао сам им: Ако тужилац не буде отпуштен, нећете добити новац," рекао је Бајден у јануару 2018. "Па, кучкин сине, добио си отказ."

Бела кућа је одговарајући на Шокинове изјаве, саопштила да "Фокс њуз" даје "простор за лажи бившем украјинском генералном тужиоцу". "Ове лажне тврдње су разоткривене пре неколико година и, без обзира на то колико 'Фокс' даје простора, оне ће остати лажне", саопштио је секретар за штампу Беле куће Ијан Самс.