Свет

Ирак разматра враћање обавезног војног рока

Америка је након свргавања са власти Садама Хусеина 2003. распустила ирачку војску
Ирак разматра враћање обавезног војног рокаwww.globallookpress.com © Ameer Al Mohammedaw

Ирачки посланици разматрају нацрт закона којим би се увео обавезни војни рок, укинут пре скоро 20 година и који многи Ирачани сада оцењују као непотребан, пише француски лист "Фигаро".

Текст закона је, на иницијативу Министарства одбране, упућен посланицима још 2021. године, када је Мустафа ел Казими био премијер. У октобру ове године Ирак је добио новог председника владе Мохамеда Чиа ел-Суданија и нову парламентарну већину коју води Оквир координације, савез проиранских партија.

Обавезни војни рок уведен је у Ираку 1935. године, а укинут 2003, након пада Садама Хусеина, који је свргнут са власти у војној акцији предвођеној Сједињеним Америчким Државама.

САД су распустиле ирачку војску и службе безбедности, а од тада се Ирак суочио са грађанским ратом (2006-2008) и окупацијом дела територије од стране џихадистичке групе Исламска држава (2014-2017).

Милитаризација друштва или патриотизам

Иако је ирачка влада прогласила "победу" над џихадистима пре скоро пет година, Исламска држава спорадично изводи нападе на војску. Ова "терористичка претња" навела је посланика Сикфана Синдија да захтева враћање обавезног војног рока. 

Нацрт закона предвиђа регрутацију за све Ирачане од 18 до 35 година на период од максимално 18 месеци, а најмање три месеца, прецизирао је за АФП посланик Јасер Искандер Ваут, члан Одбора за одбрану и додао да ће њиховa плата износити између 600.000 и 700.000 ирачких динара месечно (око 410 евра).

Према његовим речима, биће потребне бар две године након усвајања закона да би се војни рок заиста успоставио. Од ове обавезе биће изузети само синови јединци и они који издржавају породицу.

Али и само помињање регрутације иритира појединце. "Милитаризација друштва неће ојачати патриотизам", рекао је за АФП један од припадника језидске мањине.

Бивши министар електричне енергије Луаи ал-Кхатиб написао је на Твитеру да је у земљи у којој је скоро четири од десет младих незапослено, много важније "отварање центара за професионално усавршавање", него враћање обавезног војног рока. 

image