Свет

Српски криминолог о поплави дроге на тржишту: Западњаци надокнађују паре потрошене на Украјину

Новац са ратишта се неће вратити тако брзо доћи као новац од дроге, каже Добривоје Радовановић
Српски криминолог о поплави дроге на тржишту: Западњаци надокнађују паре потрошене на Украјину© Tanjug/Openbaar Ministerie, Netherlands Public Prosecution Service via AP

Могуће је да иза недавних великих заплена кокаина стоји и повећана дистрибуција како би се надокнадио губитак новца "западњака" због наоружавања Украјине, каже за Танјуг криминолог Добривоје Радовановић.

"Лето је било и пре месец дана, дакле транспорт на води је и тада био олакшан. Постоје други разлози - можда је нагли пораст дистрибуције дроге због тога што морају да се надоместе милијарде које се улажу у наоружање Украјине, а такође, могуће је да је у питању смена генерација код трговаца дроге, па ти нови желе да се што више обогате и заузму бољу позицију. А коначно - можда су стварни разлози ван нашег домашаја знања", оценио је Радовановић.

На питање одакле српски држављани у тим светским картелима и транспорту, Радовановић каже да заправо има пуно држављана из земаља "бивше Југославије" и да су Срби, Црногорци као и Хрвати људи који су "способни" када је у питању транспорт.

"Мислим да то пре свега дугујемо способности људи из Србије, Црне Горе и Хрватске који се највише у баве транспортом дроге. То је један од најтежих послова у том ланцу трговине. Лако је купити дрогу у Јужној Америци, лако је спаковати, али треба је пренети у Европу када  на сваком ћошку вреба контрола међународне и америчке полиције и слично", рекао је Радовановић. 

Највећа заплена кокаина ове недеље изведена је у акцији шпанске полиције која наводи да та дрога припада "Балканском картелу", иако Радовановић сматра да то није тачно јер тако снажан Балкански картел не постоји.

"Нема тако снажног Балканског картела који би могао да прогута одједном 12, 13 или 15 тона дроге. Њихови капацитети су од две до шест тона, што је такође огромна количина и огроман новац. Мислим да се ту пласира велика количина дроге у Европу или преко Европе да би се компензовао новац који се улаже у рат, новац са ратишта ће се вратити, али неће тако брзо доћи као новац од дроге", рекао је Радовановић.

Велике заплене које су се недавно десиле вероватно неће утицати на глобално тржиште наркотика, оценио је Радовановић и додао да можда могу утицати на цену код оних људи који кокаин непосредно продају корисницима, али да ни то није потпуно извесно.

image