Свет

Борељ: Пад трговинске размене ЕУ с Русијом без преседана

Руска привреда наставља са опоравком од прошлогодишњег благог пада и сада се налази у пет највећих на свету
Борељ: Пад трговинске размене ЕУ с Русијом без преседанаwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да је услед санкција дошло до пада увоза из Русије за више од 70 одсто у односу на ниво из 2021. године, док је извоз из ЕУ пао за 54 одсто.

Прошле године увоз енергената је смањен за скоро 60 одсто, укључујући гвожђе, челик, племените метале и дрво, додао је Борељ.

Навео је да је за први квартал 2023. године увоз енергената смањен за 80 одсто.

Према његовим речима у току ове године европске санкције ограничиле су политичке и економске опције Русије, узрокујући финансијску напетост и ограничавајући земљу на кључним тржиштима, повећавајући трговинске трошкове за Кремљ и значајно деградирајући индустријске капацитете земље.

Борељ је напоменуо да је од почетка сукоба у Украјини ЕУ увела 11 пакета санкција Русији, као и забрану путовања и замрзавање имовине за више од 1.500 људи и око 250 организација из Русије.

"Да бисмо зауставили рат, морамо да останемо на курсу", рекао је Борељ, саопштено је из ЕУ.

Према речима шефа дипломатије ЕУ, руска економија се смањила за 2,1 одсто у 2022. години.

Да је ситуација ипак другачија показују речи министра финансија Руске Федерације Антона Силуанова, који је изјавио да би руска економија могла да забележи раст од око 2,5 одсто у 2023. години.

"Уколико се економија прошле године смањила за 2,1 одсто, ове године очекујемо да ће се опоравити, за 2,5 одсто, можда и више. Можемо да кажемо да ћемо надокнадити ранији пад", нагласио је он у интервјуу за кинеску мрежу ЦГТН.

Недавно објављени подаци Светске банке показују да је претекла Немачку и да је данас пета економија света мерено по укупном БДП-у усклађеним са паритетом куповне моћи.

"Упркос песимистичним прогнозама неких, пре свега западних стручњака, Русија је на крају 2022. године упркос свим тим прогнозама ушла у првих пет највећих економија на свету", изјавио је недавно председник Русије Владимир Путин.

Темпо раста руске економије је, према његовим речима, стабилан – у другом кварталу 2023. године БДП је порастао за 4,9 одсто у односу на исти период прошле године. 

Силуанов је изјавио и да је инфлација око шест одсто, као и да Централна банка предузима неопходне мере како би она наставила да пада. 

Руски министар је додао и да су реални приходи у порасту, као и је незапосленост пала на три одсто, што је најнижа стопа у новијој историји.

"То је најзначајнија ствар, да наши људи имају добре приходе и да у што мањој мери осете рестрикције са којима се земља суочава", рекао је Силуанов.

Русија се окреће ка Истоку

Министар Силуанов је нагласио да се Русија окреће од Запада ка Истоку, у оквиру формата БРИКС.

"Ми развијамо економске односе, те (БРИКС) земље су наши главни економски партнери. Наравно, развија се трговина, инвестиције, услужни сектор. Данас се вектор окреће од Запада ка Истоку и те земље су сада наши главни партнери", рекао је он.

Руски министар је рекао да сарадња са тим државама напредује одлично, као и да сви проблеми проистичу из односа са Западом.

image