Ђузепе Конте: Планови НАТО пали у воду, Русија постала још јача

Није било пораза руске војске у Бахмуту, њене јединице се нису распале, нити су се повукле за време украјинске контраофанзиве, рекао је италијански политичар

Стратегија НАТО у Украјини није довела до жељеног резултата, а економске санкције уведене Русији нису уништиле њену економију, изјавио је бивши италијански премијер Ђузепе Конте.

"Стратегија коју је НАТО до сада користио, заснована на сталним војним испорукама Украјини и логици ескалације, није довела до жељеног војног пораза Русије. Сасвим супротно. Није било пораза руске војске у Бахмуту (Артјомовск). Њене јединице се нису распале, нити су се повукле у току украјинске контраофанзиве", написао је политичар на Фејсбуку.

Како је Конте признао, ни економске санкције уведене Русији "нису довеле до њеног банкрота и нису поткопале економију те земље".

До унутрашње дестабилизације у Русији којој се Запад надао није дошло, а лидерство руског председника Владимира Путина је ојачало заједно са унутрашњим консензусом, казао је Конете.

"Изолација Русије никако није постала реалност. Напротив. Управо је завршен 15. самит групе БРИКС, на челу са Русијом и Кином, са специфичном перспективом њеног даљег ширења 2024. године, која ће покрити 45 одсто светског становништва и 38,2 одсто светског БДП-а", нагласио је.

Сукоб у Украјини је открио неспособност Европске уније да развије ефикасну заједничку стратегију и оствари независно политичко и економско руководство, објаснио је Конте, још једном истичући подређеност европских лидера Сједињеним Државама.

Конте у име опозиционог Покрета Пет звездица већ дуже време оштро критикује политику италијанске владе која је усмерена на слање војне подршке Украјини и противи се новим испорукама оружја Кијеву, јер, како тврди, то доводи до ескалације сукоба.

Пре недељу дана, говорећи на јавном догађају у јужној Италији, бивши премијер је рекао да украјински председник Владимир Зеленски не може сам да одлучује под којим условима треба да се реши сукоб у Украјини.

Одбијање преговора је, према његовим речима, стратешка грешка због које би могло да дође до употребе нуклеарног оружја.