Свет

Пентагон саветује Украјину: Не ослањајте се много на дронове

Украјина неће задати никакав одлучујући ударац пре краја године, оцењује "Вашингтон пост", а амерички званичници верују да је стратешко стрпљење најбоље оружје Кијева против руских снага
Пентагон саветује Украјину: Не ослањајте се много на дронове© Tanjug/AP Photo/Libkos

Званичници Пентагона су позвали Украјину да се не ослања на дронове како би прикупила информације о руским трупама, већ да више користи копнене извиђачке снаге, "Вашингтон пост".

Према речима америчких званичника, Украјинци позитивно реагују на овај захтев. Напомиње се да званичници такође позивају Кијев да фокусира гранатирање на "најважније циљеве". 

Према једној процени, украјинске снаге су од почетка сукоба испалиле два милиона метака НАТО-а калибра 155 мм, што је скоро исцрпило западне залихе.

Украјина наставља да захтева ракете дугог домета. Пентагон се томе противи, јер се плаши да ће то поткопати америчку спремност за будући сукоб са Кином.

Бајденова администрација сматра да ће рат у Украјини потрајати и следеће године, а да САД треба да остану непоколебљиве у пружању помоћи Украјини, пише "Вашингтон пост".

Ово лето је било фрустрирајуће и за Украјину и за њене западне савезнике. Уместо да траже излаз из ове ситуације, високи амерички званичници сматрају да треба и даље да подржавају Кијев.

"Не оцењујемо да је сукоб у ћорсокаку", изјавио је саветник за националну безбедност Џејк Саливен новинарима у среду. Током исте недеље, амерички медији су извештавали да неименовани званичници деле песимизам у погледу наставка контраофанзиве.

Можда у нади да ће охрабрити Кијев, Саливен је узвратио: "Видимо да Украјина наставља да заузима територију на методичној, систематској основи."

Американци саветују Кијеву "стратешко стрпљење"

Посвећеност настављању помоћи Кијеву не значи да амерички званичници не критикују начин на који украјински команданти изводе контраофанзиву. Укратко, Американци процењују да украјинске снаге неће пре зиме стићи до Црног мора и успети да пресеку руску копнену руту ка Криму.

Украјина вероватно неће задати никакав одлучујући ударац пре краја године, оцењује "Вашингтон пост". То значи наставак исцрпљујућег рата и даљих жртава и у 2024. години. Амерички званичници верују да је стратешко стрпљење најбоље оружје против руских снага.

Званичници Пентагона предложили су Украјинцима да се концентришу на главни правац напада, кроз Запорожје ка Азовском мору. Они тврде да је Украјина најзад померила неке јединице ка југу из Бахмута и других области на истоку, где су биле укопане упркос захтевима САД.

Украјина је очигледно ушла у сезону оштрог незадовољства, закључује "Вашингтон пост", где пљуште оптужбе са свих страна због "спорости украјинске контраофанзиве."

 

 

image