Свет

Зеленски затражио оштрије казне за корупцију: Изједначити са издајом

Према закону Украјине, за издају током ванредног стања предвиђена је максимална казна доживотног затвора
Зеленски затражио оштрије казне за корупцију: Изједначити са издајомwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да ће затражити од парламента да пооштри казне за оне који буду проглашени кривима у случајевима корупције током сукоба, и предложио да те казне буду једнаке санкцијама које се добијају за велеиздају.

"Дао сам законодавном телу задатак, а посланицима ће бити прослеђени моји предлози да се корупција изједначи са велеиздајом у рату. Мислим да ће парламент то добити у наредних недељу дана и онда је лопта у дворишту парламента", рекао је Зеленски, а преносе "РИА Новости".

Према закону Украјине, за издају током ванредног стања предвиђена је максимална казна доживотног затвора.

Серија потреса у украјинској влади због корупције укључивала је и недавну смену свих регионалних шефова за регрутацију војске након ревизије широм земље.

"Распуштамо све регионалне војне комесаре. Овим системом треба да управљају људи који тачно знају шта је рат. Цинизам и мито током рата су издаја", казао је Зеленски након специјалног састанка Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.

Украјински лидер је напоменуо да се систем регрутације може поверити само војницима који су били на фронту, али који су задржали достојанство.

Зеленски је раније навео борбу против корупције као кључну у сукобу са Русијом.

Према последњем извештају "Транспаренси интернешенела", Украјина је на 116. месту од 180 земаља које се оцењују када је реч о корупцији.

Потпредседница Владе Украјине Ирина Верешчук је истакла да су спољни и унутрашњи фактори указали на то да је опстанак те земље почео да зависи од њене способности да "заиста искорени корумпиране као друштвену групу".

Украјински председник је рекао да они који буду проглашени кривима треба да се суоче с правдом.

"Али, није реч о стрељачком воду. Ово није стаљинизам. Ако постоје докази, особа мора бити иза решетака", поручио је Зеленски.

image