Свет

"Вашингтон пост": Америчка војска сматра да Украјина расипа муницију

У току је ревизија "научених лекција" из руско-украјинског сукоба, тврди колумниста Дејвид Игњатијус, и додаје да је стога Пентагон позвао украјинске команданте да не расипају муницију и боље одреде приоритетне циљеве
"Вашингтон пост": Америчка војска сматра да Украјина расипа муницијуwww.globallookpress.com © Aimee Dilger/Keystone Press Agency

Пентагон верује да украјински команданти треба да избегну расипање муниције и усредсреде се на гађање само најважнијих циљева, тврди колумниста "Вашингтон поста" Дејвид Игњатијус.

Он наводи да су САД и њихови савезници постали фрустрирани Кијевом због мањка иоле значајнијих резултата у оквиру дуго најављиване офанзиве, и да стога спроводе преглед "научених лекција" из сукоба.

Један од кључних закључака Вашингтона је да је мало вероватно да ће сукоб Русије и Украјине бити решен ове године као што су се многи у Кијеву надали, наводи Игњатијус.

Уместо тога, Пентагон верује да ће се борбе вероватно развући до 2024. године, а можда и дуже, што значи да ће Вашингтон и његови савезници морати да наставе да финансирају кијевски режим.

Пентагон је наводно позвао украјинске команданте да боље одреде приоритетне циљеве и концентришу своје снаге на потенцијалне тачке пробоја дуж линија фронта.

Амерички команданти такође су наводно забринути што Кијев троши артиљеријску муницију пратећи тактику из совјетске ере. Једна америчка процена коју је цитирао Игнатиус сугерише да су украјинске снаге испалиле око два милиона артиљеријских граната калибра 155 мм од ескалације сукоба у фебруару 2022. године, и да су скоро исцрпиле западне залихе.

"Вашингтон пост" је раније у месецу известио да САД мањкају сировине, посебно ТНТ, за попуњавање сопственог арсенала и даљег снабдевања Украјине муницијом. 

Према писању листа, повећање производње ових граната на 28.000 месечно, а што би било у складу са тренутним циљем, било би недовољно да се задовољи "запањујућа глад Украјине за артиљеријском муницијом", а камоли да се попуне исцрпљене залихе Вашингтона.

image