Еврозона у рецесији, производња на најнижем нивоу од 2020.

И запошљавање је у застоју у европском блоку, јер су компаније суочене са све лошијом тражњом и суморним изгледима за наредну годину, наводи се у извештају "Си енд Пи глобал"

Пословна активност у еврозони претрпела је у августу још један ударац, пошто се економски пад у Европској унији проширио са производње на сектор услуга, указују подаци које је ове недеље прикупио "Си енд Пи глобал".

У паду су и сви значајни привредни показатељи за европски блок, укључујући и брзи композитни индекс менаџера набавке (ПМИ), што је показатељ који одражава производну и услужну активност. ПМИ се налази на најнижем нивоу од новембра 2020. године.

И производња и услуге забележиле су пад у еврозони. Подаци показују да је активност у кључним услужним делатностима ЕУ пала на најнижи ниво у последњих 30 месеци.

Производња у еврозони смањује се већ трећи месец за редом, а ово је пети узастопни пад у производњи, показују подаци.

"Не рачунајући пандемију, пад у пословању био је највећи од октобра 2012. Нове поруџбине роба забележиле су најоштрији пад после глобалне финансијске кризе, а то је праћено већ другим месецом погоршања у услужном сектору", саопштио је "Си енд Пи".

Све су већа страховања да ће БДП у еврозони наставити да пада и у трећем кварталу због пада производње. Посебно је забрињавајући пад индекса менаџера набавке услуга у еврозони.

"Још један слаб ПМИ за еврозону потврђује да је економија у рецесији. Инфлаторни притисци за услуге остају упорни, а притисак на плате и даље изазива забринутост", изјавио је Берт Колијн, виши економиста у "Ај-Еј-Џи банци".

Запошљавање је у застоју у европском блоку, јер су компаније суочене са све лошијом тражњом и суморним изгледима за наредну годину, наводи се у извештају.