Свет

Швајцарска компанија већ продала "леопарде" намењене Украјини

Швајцарска компанија "Руаг" хтела је да прода тенкове Немачкој, која је намеравала да их пошаље у Украјину, али је истрага локалног медија показала да су неки од ових тенкова су већ продати пре четири године по смешној цени
Швајцарска компанија већ продала "леопарде" намењене Украјиниwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Истрага "Тагес анцајгера" показала је да је швајцарска компанија "Руаг" 2019. године продала 25 тенкова "леопард 1" баварској компанији "Глобал лоџистик супорт"(ГЛС) за свега 14.000 долара (12.500 швајцарских франака - 500 франака по комаду).

Управо те тенкове је државна група за наоружање донедавно хтела индиректно да пошаље у Украјину продајом другој немачкој компанији, "Рајнметалу", што је влада блокирала.

Отворена је истрага о продаји швајцарских тенкова немачкој компанији, али је откриће да је 25 "леопарда" већ продато, изненадило многе. Званичници са обе стране политичког спектра позвали су на истрагу "Руага" и затражили објашњење.

Из "Руага" нису коментарисали али су у саопштењу за јавност поручили да имају 25 тенкова "паркираних" у северној Италији, које су, теоријски, могли да продају "Рајнметалу".

image