Швајцарска компанија већ продала "леопарде" намењене Украјини

Швајцарска компанија "Руаг" хтела је да прода тенкове Немачкој, која је намеравала да их пошаље у Украјину, али је истрага локалног медија показала да су неки од ових тенкова су већ продати пре четири године по смешној цени

Истрага "Тагес анцајгера" показала је да је швајцарска компанија "Руаг" 2019. године продала 25 тенкова "леопард 1" баварској компанији "Глобал лоџистик супорт"(ГЛС) за свега 14.000 долара (12.500 швајцарских франака - 500 франака по комаду).

Управо те тенкове је државна група за наоружање донедавно хтела индиректно да пошаље у Украјину продајом другој немачкој компанији, "Рајнметалу", што је влада блокирала.

Отворена је истрага о продаји швајцарских тенкова немачкој компанији, али је откриће да је 25 "леопарда" већ продато, изненадило многе. Званичници са обе стране политичког спектра позвали су на истрагу "Руага" и затражили објашњење.

Из "Руага" нису коментарисали али су у саопштењу за јавност поручили да имају 25 тенкова "паркираних" у северној Италији, које су, теоријски, могли да продају "Рајнметалу".