Свет

Макрон због Западног Балкана и Украјине тражи ЕУ у више брзина

Француски председник поручује да блок треба да буде храбар и да пронађе начине за интеграцију земаља кандидата, међу којима су Украјина и земље Западног Балкана
Макрон због Западног Балкана и Украјине тражи ЕУ у више брзинаGetty © Pool / Pool

Француски председник Емануел Макрон оценио је да би ЕУ "можда" требало да еволуира у блок са "више брзина" пошто разматра интеграцију Украјине, Молдавије и земаља Западног Балкана.

Макрон је рекао да ЕУ треба да се реформише ако жели да интегрише нове земље и да мора да изгради консензус са више од 30 земаља чланица, пише "Политико".

"Ризик је мислити да можемо да се проширимо без реформи. Могу да посведочим да је Европи довољно тешко да напредује по осетљивим темама са 27 чланица. Са 32 или 35 чланова, неће бити лакше", рекао је он на годишњем скупу француских амбасадора у Паризу.

"Требаће нам храброст, да прихватимо више интеграције у неким областима, а можда чак и Европу са више брзина", рекао је он.

Француски председник није прецизирао како ће функционисати ова Европа са више брзина, али је додао да је неопходна ревизија процедура ЕУ да би блок продубио и задржао "привлачност".

Неколико француских званичника рекло је да Макронова влада ради на неколико предлога за Европу са више брзина, што би укључивало стварање неформалних група земаља чланица које би радиле на одређеним областима политике.

Макрон је такође наговестио да ће детаљно изнети своја размишљања о проширењу и реформи ЕУ у месецима који долазе, а уочи избора за ЕУ следеће године.

И Украјина и Молдавија добиле су статус кандидата за чланство у ЕУ у јуну, а неколико гласова позива да ЕУ отвори преговоре о придруживању до децембра. Земље Западног Балкана већ годинама преговарају о уласку у блок.

Упркос знацима да украјинска контраофанзива напредује спорије него што се очекивало, Макрон је такође поновио своју пуну подршку Украјини.

"Русија не може и не сме да победи. То би био крај сваког поверења у међународно право. Украјина ће бити инвестиција у погледу дипломатије и ресурса у годинама које долазе. Не можемо се претварати да овај напор није постојао", рекао је дипломатама.

image