Свет

Сијарто: Зашто се ЕУ не би сутра проширила?

Мађарски дипломата је указао и на то да код глобалних, удаљенијих сукоба ЕУ увек позива две стране да седну за сто и постигну мирно решење, али да у случају руско-украјинског рата то не чини
Сијарто: Зашто се ЕУ не би сутра проширила?www.globallookpress.com © Attila Volgyi

Mинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је неопходно да ЕУ буде "снажнија и већа", односно да убрза процес проширења посебно имајући у виду Западни Балкан као кључну област за транзит енергената.

"У реду је 2030. година, али зашто то не би било сутра", рекао је Сијарто на панелу у оквиру Бледског стратешког форума, алудирајући на речи председника Европског савета Шарла Мишела да ЕУ и земље кандидати морају бити спремни за проширење до те године, пренела је Хина.

Оценио је и да би снажнија економска сарадња с Кином помогла Европској унији која је "у лошем стању" и која је протеклих година због својих одлука изгубила на снази, посебно на три поља – безбедности, економској снази и енергетици.

Сијарто је указао и на то да код глобалних, удаљенијих сукоба ЕУ увек позива две стране да седну за сто и постигну мирно решење, али да у случају руско-украјинског рата то не чини.

"Кад говорите о потреби брзог примирја и прекида ватре, одмах вам се суди и стигматизирају вас као руског шпијуна, пропагандисту Кремља и Путиновог пријатеља", истакао је Сијарто а пренела Хина.

На тему економије мађарски дипломата је истакао да је ЕУ 2010. имала 22 одсто удела у светском БДП-у у односу на кинеских девет, али да су данас и та земља и ЕУ на 18 одсто. Такође, Унија се није адекватно поставила у односу на кинески економски раст, и то је лоше за европску економију.

"Снажнија сарадња с Кином је нешто што би помогло расту европске економије", сматра мађарски министар.

О питању енергетике Европљани се превише воде идеологијом, а премало физичко-инфраструктурним аспектом, додао је Сијарто.

Сијартов став о неопходности проширења Уније дели и француска државна секретарка за европска питања Лоренс Боне – на Бледу је рекла да без проширења неће бити безбедности у Европској унији – али и хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман, који је поновио да се његова држава залаже за индивидуални приступ земљама кандидатима, на основу њихових заслуга.

image