Свет

Европска комисија: Мишел се о датуму пријема нових чланица није консултовао са Фон дер Лајен

Дана Спинант каже да је проширење ЕУ политички приоритет за Европску комисију, али да процес остаје заснован на заслугама сваке земље
Европска комисија: Мишел се о датуму пријема нових чланица није консултовао са Фон дер Лајен© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File

Европска комисија не жели да спекулише о датумима о могућем пријему нових чланица, нагласили су званичници ове институције.

"Проширење је засновано на заслугама. Надамо се да ће свака земља кандидаткиња бити мотивисана да спроведе реформе и да буде спремна да приступи својим темпом", изјавила је на прес-конференцији портпаролка Комисије Дана Спинант.

Председник Европског савета Шарл Мишел јуче je, на Стратешком форуму у Бледу у Словенији, изјавио да би Европска унија требало да буде спремна за пријем нових чланица до 2030. године.

Спинант је потврдила да Мишел није консултовао председницу Европске комисије о спомињању датума за пријем нових држава.

Европска комисија је надлежна институција која припрема мишљење и предлог о спремности земаља за пријем, а Европски савет доноси политичку одлуку.

Спинант је истакла да је проширење ЕУ политички приоритет за Европску комисију, али да процес остаје заснован на заслугама сваке земље и свака од њих ће постати чланица када буде спремна за то.

"Блиско смо сарађивали са земљама кандидаткињама, како бисмо им помогли да се припреме и спроведу реформе које су неопходне за улазак у унију. Али, понављам још једном, за нас је то процес заснован на заслугама", поручила је портпаролка Комисије.

Након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини у ЕУ је оживела дебата о проширењу након вишегодишње паузе јер државе чланице нису биле спремне да покрену нови талас проширења, због такозваног умора од проширења.

У настојањима да се ослаби руски утицај, Брисел је преузео неколико корака у прошлој години: Украјина и Молдавија, а након тога и Босна и Херцеговина су добиле кандидатски статус, Албанија и Северна Македонија су добиле зелено светло за почетак приступних преговора, а такозвано Косово је добило одлуку о визној либерализацији.

Све земље Западног Балкана осим Косова имају кандидатски статус, али нису на истим фазама приступног процеса.

Косово је аплицирало за овај статус у децембру прошле године, али још нема одговора из европских институција како да настави са пријавом. Косово је посебан случај јер самопроглашену независност нису признале све државе чланице Европске уније.

image