Свет

Си-Ен-Ен: Само сат лета на Ф-16 потребно 27.000 долара и 16 сати одржавања

То ће Украјини створити додатне потешкоће за њихову употребу, јавио је амерички канал,
Си-Ен-Ен: Само сат лета на Ф-16 потребно 27.000 долара и 16 сати одржавања© Sean Gallup/Getty Images

Један сат лета на америчком ловцу Ф-16 Кијев ће коштати скоро 27.000 америчких долара и 16 сати одржавања, објавио је Си-Ен-Ен.

То ће Украјини, како додају, створити додатне потешкоће за њихову употребу, јавио је амерички канал, позивајући се на Марка Кансијана, вишег саветника Центра за Стратешке и међународне студије.

"У Ф-16 има десетине хиљада делова и они стално треба да стижу у Украјину како би им потребни делови увек били при руци када авион слети и ви га паркирате у хангар ради обављања неке поправке", рекао је Марк Кансијан, виши саветник у Центру за стратешке и међународне студије.

Са друге стране, како Си-Ен-Ен истиче, совјетским ловцима није потребно толико одржавања.

Раније је високи званичник америчке администрације рекао за РИА Новости да је Вашингтон одлучио да одобри трансфер америчких борбених авиона четврте генерације Ф-16 из Данске и Холандије у Кијев.

Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити борбене авионе трећих земаља по завршетку обуке својих пилота. Пентагон је такође приметио да Украјина још нема неопходну инфраструктуру за складиштење авиона Ф-16.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров приметио је да САД и њени НАТО сателити стварају ризик од директног оружаног сукоба са Русијом, што може да има катастрофалне последице.

Према његовим речима, то што Кијев има ловце Ф-16 способне да носе нуклеарно наоружање, Москва ће сматрати нуклеарном претњом са Запада.

image