Свет

Британски парламент: Кина је претња Уједињеном Краљевству, а Тајван је независна земља

Британски парламент је, уочи посете шефа дипломатије Пекингу, Кину назвао претњом Лондону и његовим интересима
Британски парламент: Кина је претња Уједињеном Краљевству, а Тајван је независна земљаGetty © Carl Court / Staff

Британски парламент је први пут у званичном документу поменуо Тајван као "независну земљу", и то уочи посете министра спољних послова Џејмса Клеверлија Кини.

Кина Тајван сматра делом своје територије. Само 13 земаља широм света дипломатски признаје Тајпеј уместо Пекинга, подсећа "Политико".

"Тајван је већ независна држава, под именом Република Кина", наводи се у извештају Комитета за спољне послове Доњег дома британског парламента. "Тајван поседује све квалификације за државност, укључујући стално становништво, дефинисану територију, владу и капацитет да ступи у односе са другим државама - недостаје му само веће међународно признање", додаје се у извештају.

Комитет наводи да Кина представља претњу за Британију и интересе Лондона у Индо-пацифичком региону, а кинеску политику према Британији карактерише "појачана агресија".

"Комитет препознаје активности Комунистичке партије Кине као претњу Уједињеном Краљевству и њеним интересима. Повећана асертивност је инхерентна конкуренцији између држава, али понашање Комунистичке партије Кине тренутно карактерише повећана агресија према Уједињеном Краљевству", наводи се у извештају.

Поред тога, документ садржи препоруку Лондону да развије "дипломатију одвраћања", јачајући политику оријентисану на одбрану са савезницима, укључујући и "одбрану" Тајвана.

"Влада Уједињеног Краљевства мора да идентификује значајне акције и црвене линије које ће јој омогућити да обликује и примени ефикасну политику дипломатије обуздавања како би помогла у заштити права народа Тајвана на самоопредељење", наводи се у извештају који преносе "РИА Новости".

Парламентарци су подржали одржавање приоритета односа Велике Британије са земљама Индо-пацифичког региона, као и ширење трговинских и инвестиционих веза са њима, напомињући да ће то "бити од користи економији УК и нашим партнерима широм света".

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли боравиће данас у званичној посети Кини. Ово ће бити прва посета британског министра спољних послова Кини после више од пет година.

image