"Блумберг": Све више Американаца прескаче оброке, има потешкоће да плати кирију на време

Од јула, све већи број домаћинстава са ниским приходима доживљава искључивање комуналних услуга или не може да приушти кирију, а више од две трећине испитаника је рекло да има неки облик дуга

Све више Американаца има потешкоћа да плати кирију на време и да приушти себи храну, наводи "Блумберг".

Међу домаћинствима која користе помоћ из Допунског програма за исхрану (СНАП), 42 одсто је прескакало оброке у августу, а 55 је јело мање јер нису могли да приуште храну, што је више него двоструко већи удео од прошле године, наводи се у извештају компаније "Пропел" која развија апликације за програме социјалне помоћи.

Како наводи амерички медиј, корисници СНАП-а су углавном домаћинства са ниским примањима или испод границе сиромаштва. 

Подаци такође указују да су домаћинства у августу била у лошијем финансијском стању него у претходном месецу. Од јула, све већи број домаћинстава са ниским приходима доживљава искључивање комуналних услуга или не може да плати кирију.

Такође, више од две трећине испитаника је рекло да има неки облик дуга.  

Иако тврди да америчка привреда "стварно добро напредује", директор за политику "Пропела" Џастин Кинг истиче да "људи са нижим примањима тренутно доживљавају много потешкоћа."

"Ове године смо видели многа смањења бенефиција и сада видимо последице", рекао је он.

Истраживање "Пулса домаћинстава" америчког Бироа за попис становништва показало је да је више од једне трећине испитаника у августу сматрало да је веома или донекле тешко приуштити основне ствари, што је повећање у односу на анкету спроведену у јулу.

Несигурност у прехрани се погоршала након што је помоћ СНАП-а у кризним ситуацијама истекла почетком ове године, а домаћинства овог лета добила ниже исплате пошто је савезна влада укинула ванредно стање јавног здравља у мају, рекао је Кинг из "Пропела".