Свет

Какве тајне крију мејлови које су Бајден и Обама слали под псеудонимима

Мејлови слати тадашњем потпредседнику стизали су и његовом сину Хантеру Бајдену
Какве тајне крију мејлови које су Бајден и Обама слали под псеудонимимаGetty © Mark Makela / Stringer

Национална управа за архиве и документе чува више од 5.000 мејлова Беле куће које су под псеудонима слали и примали тадашњи потпредседника Џозеф Бајден и бивши председник Барак Обама и чека дозволу да их објави.

Како преноси "Вашингтон тајмс" Бајден је користио најмање три псеудонима док је био потпредседник, а истражитељи Представничког дома затражили су приступ порукама овог месеца у оквиру истраге о томе да ли је учествовао у илегалном трговању утицајем.

Неки од мејлова Бајдену из, за сада непознатог разлога, слати су и његовом сину Хантеру Бајдену, укључујући и поруку о заказивању разговора између потпредседника и тадашњег украјинског председника Петра Порошенка у мају 2016. године. Хантер Бајден је у то време био члан одбора украјинске енергетске компаније.

Званичници из Националног архива су признали да поседују 5.138 мејлова Беле куће у којима се користио један од три позната псеудонима Џозефа Бајдена, али одбијају да дају податке истражитељима Дома док не добију дозволу од њега и Обаме, рекао је листу председавајући Комитета за надзор и одговорност Џејмс Комер.

"Званичници Националног архива су наговестили да су послали неке од докумената представницима бившег председника Обаме и Џозефа Бајдена на њихово одобрење да буду објављени", рекла је портпаролка Џесика Колинс. "Председник Бајден је обећао најтранспарентнију администрацију у историји и у потпуности очекујемо да он одобри објављивање ових записа".

О хиљадама скривених мејлова Бајдена је прво известила правна Фондација "Саутвестерн лигал" и затражила документа на увид на основу Закона о слободи информација.

Национални архив је открио фондацији да такође поседује 25 електронских фајлова и 200 страница "потенцијално одговарајућих записа", али их неће предати. Фондација је поднела тужбу за добијање података.

"Нажалост, након што је идентификовао скоро 5.400 потенцијално одговарајућих записа, Национални архив је одуговлачио и још увек није произвео ниједан мејл", рекла је генерални саветник фондације, Кимберли Херман.

Херман је рекла да је фондација поднела скоро десетак тужби које су разоткриле односе између различитих компанија Хантера Бајдена и везе са савезном владом.

"Бајденови мејлови се не разликују. Јавност има право да зна шта је у њима", рекла је она.

Подаци Беле куће показују да је Бајден користио име Роберт Л. Питерс док је био потпредседник. Истражитељи Представничког дома кажу да је Бајден такође крио своје име у мејловима користећи псеудониме Робин Вар и ЏРБ Вар.

image