Свет

"Политико": Гориво добијено из руске нафте преплавило Европу

Кијев сада захтева "забрану за све производе од руске нафте који се продају у земљама Г7"
"Политико": Гориво добијено из руске нафте преплавило Европуwww.globallookpress.com © Tang Ke / Cfoto

Дизел, керозин и друга горива добијена из сирове нафте из Русије, преплавила су Европу, због чега Кијев позива на пооштравање санкција Москви, преноси "Политико".

Економски саветник украјинског председника Владимира Зеленског Олег Устенко апеловао је на ЕУ, Велику Британију и САД, да затворе "рупу" која омогућава трећим земљама, попут Индије, Кине и Турске, да прерађују нафту купљену од московских државних енергетских компанија.

У децембру је Група 7 (Г7 - група богатих земаља Запада) покушала да пропише горњу границу од 60 долара по барелу за сирову нафту из Русије. Идеја је била да се на Москву изврши финансијски притисак, али да нафтна тржишта наставе да функционишу.

Последица тога је да земље, као што је Индија, купују руску нафту, а затим је прерађују и продају другим земљама.

Индијски увоз руске нафте у мају достигао је 69 милиона барела, што је скоро десетоструко повећање у односу на исти период 2021, пре почетка конфликта у Украјини. Индија је прошле године од Русије купила 31 милион барела.

Као резултат тога, индијски извоз горива у ЕУ је нагло порастао. У јуну је у ЕУ извезла 5,1 милион барела дизела и 3,2 милиона барела керозина.

Драматичан пораст извоза индијске нафте

Устенко је посебно издвојио Индију, с обзиром да је "и пре инвазије куповала руску нафту, али је ниво њиховог увоза био маргиналан, свега око један одсто нафте увезене у ЕУ. Сада је на нивоу од скоро 40 одсто, што је драматична промена."

Кијев сада захтева "забрану за све производе од руске нафте који се продају у земљама Г7", рекао је Устенко.

Устенко је додао да Кијев жели да горња граница за руску нафту износи само 30 долара по барелу. Пољска и балтичке државе захтевале су прошле године ниже цене, али су то одбиле земље попут Грчке, чији танкери превозе руску сирову нафту.

Ове мере, додао је Устенко, биле би "сигнал произвођачима да је сада потпуно илегално снабдевати се руском нафтом", јер Москва та средства, по његовим речима, користи за куповину оружја.

Мало је вероватно да ће ова идеја наићи на подршку.

Према сараднику америчког Института за спољну политику Максимилијану Хесу, прерада руске сирове нафте у трећим земљама не значи неуспех санкција против Русије.

Део стратегије Запада, као што су САД више пута понављале, рекао је Хес, јесте да се одржи проток руске нафте, али да Москва зарађује мање од извоза.

image