Свет

"Вашингтон пост": Украјини можда прети републиканска зима

Све више републиканаца је против слања помоћи Кијеву, а до промене расположења дошло је и у Белој кући, пише амерички лист
"Вашингтон пост": Украјини можда прети републиканска зимаwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger/imageBROKER.com

Уколико буде победила на предстојећим изборима за Конгрес, Републиканска партија ће променити приступ Сједињених Америчких Држава према Украјини, пише "Вашингтон пост".

Лист подсећа на изјаву републиканке Марџори Тејлор Грин која је недавно поручила да "под републиканцима, ниједан цент неће отићи Украјини".

Тејлор Грин спада у ред екстремних чланова Републиканске партије, а наводи се да је последњих година постала један од предводника десничарског покрета у Сједињеним Државама, као и да ће након избора добити додатно појачање у Конгресу с обзиром на чињеницу да је велики број кандидата из редова републиканаца сугерисао да би требало стати са слањем помоћи Украјини.

"Када људи буду нашли у рецесији, неће иписивати бланко чек Украјини", рекао је раније Кевин Мекарти, лидер републиканаца у Представничком дому.

Сличног је става и Џеј Ди Венс, републикански кандидат за сенатора Охаја. Он је истакао да су САД дошле до тачке када су дале довољно новца Украјини, те да је сада ред на Европљане да појачају подршку тој земљи. 

"И искрено, када би Украјинци и, што је још важније, Европљани, знали да Америка неће платити рачун, можда би заиста то и учинили", поручио је Венс.

У тексту америчког листа наводи се да је Републиканска партија годинама била склонија милитаризму и агресивнијој спољној политици, али да је до промене позиције довела одлука председника Џозефа Бајдена да руско-украјински сукоб представи као борбу за будућност демократије и либералног поретка.

Међутим, истиче се да је, изгледа, дошло и до промене расположења и у Белој кући. Ппрема сазнањима "Вашингтон поста", Бајденова администрација већ неко време притиска Украјинце да престану да одбијају преговоре са Русијом. 

Са друге стране, чланови Демократске партије се муче да уопште искажу скептицизам у вези са напорима Вашингтона да настави са подршком Кијева. Један од примера за то је писмо које је Бајдену послао блок прогресивних демократа у ком су га позвали да започне преговоре са руским председником Владимиром Путином. Међутим, убрзо су се повукли и извинили јавности, америчкој и украјинској, на узнемиравању.

Демократа Крис Марфи, сенатор из Конектиката, упозорио је да ће Доналд Трамп, повратком на политичку позорницу, радити на окретању јавности против слања помоћи Украјини. Марфи је прошлог месеца за Ем-Ес-Ен-Би-Си истакао да би републиканци након међуизбора могли да одбију слање нових пакета помоћи Кијеву.

Од промене спољнополитичког курса Вашингтона страхују и у Европи где многе владе нису у могућности да попуне празнину која би настала одлуком Америке да престане са помагањем Украјинцима.

"Уколико се Америка буде повукла, Путин би могао да ишчупа победу из чељусти пораза", поручио је британски парламентарац Тобијас Елвуд.

Аутора текста брину и коментари у Москви, па тако наводи изјаву руског политиколога Сергеја Судакова који је прошле недеље рекао да ће републиканци победити.

Према последњим истраживањима јавног мњења, републиканци ће освојити већину у Представничком дому, док се и даље води тесна битка за Сенат. 

Избори за Конгрес биће одржани 8. новембра.

image