Свет

Аустријa: Нећемо испоручивати оружје Кијеву

"Да ли је ових 20 милијарди евра заиста потребно и како ће се потрошити", запитао се аустријски министар спољних послова
Аустријa: Нећемо испоручивати оружје Кијевуwww.globallookpress.com © Martin Juen via www.imago-images/www.imago-images.de

Став Аустрије у вези са подршком Украјини остаје непромењен – република, у складу са својим неутралним статусом, неће учествовати у испоруци оружја Кијеву, изјавио је аустријски министар спољних послова Александар Шаленберг, коментаришући планове ЕУ да прикупи додатних 20 милијарди евра од земaљa чланицa за војну помоћ Укајини.

"Не ради се о војној помоћи, већ о Европском фонду за мир, који они и даље желе да ојачају", рекао је Шаленберг новинарима на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ у Толеду у Шпанији, преносе "РИА Новости".

"Европска унија је спремна да настави да ради за Украјину. Али бих, са становишта Аустрије, желео врло јасно да кажем да је наша линија непромењена. Јасно нам је да нећемо снабдевати оружјем нити финансирати набавку оружја. То се неће променити, то је наш неутрални статус", нагласио је Шаленберг.

Притом, Аустрија наставља да осуђује руске акције у Украјини.

"Биће потребно много стрпљења, наставићемо да подржавамо Украјину, али да ли је ових 20 милијарди евра заиста потребно и како ће се потрошити остаје да се разговара", закључио је министар.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ је раније рекао да очекује да ће до краја године усагласити са земљама ЕУ годишње издвајање до пет милијарди евра годишње из Европског фонда за мир за војну помоћ Украјини у наредне четири године.

image