Доналд Трамп "надувао" вредност имовине за 2,2 милијарде долара?

Бивши председник САД и његове деце су наводно годинама манипулисали вредношћу имовине компаније за некретнине како би обмањивали банке и осигураваче

Годину дана пре него што је ушао у политику и две године пре него што је постао председник Сједињених Држава, дакле 2014, Доналд Трамп је увећао своју нето вредност за чак 2,2 милијарде долара, податак је који су адвокати државног тужиоца државе Њујорк навели у судским поднесцима.

Државни тужилац Летиција Џејмс, иначе демократа, тражи пресуду по кратком поступку у својој вишемилионској грађанској тужби против Трампа и његове деце јер су наводно годинама манипулисали вредношћу имовине компаније за некретнине како би обмањивали банке и осигураваче.

"Нето вредност Трампове имовине у било којој години између 2011. и 2021. не би била већа од 2,6 милијарди долара, уместо наведене нето вредности до 6,1 милијарду долара, а вероватно и знатно мање ако би његова имовина заиста била професионално процењена", стоји у документима државног тужиоца што је пренео "Гардијан".

Према поднесцима исправке финансијских извештаја за дотични десетогодишњи период смањиле би нето вредност имовине бившег председника САД за 17 до 39 одсто сваке године, или између 812 милиона и 2,2 милијарде долара, у зависности од године.

Џејмсова тражи новчану казну од 250 милиона долара и забрану Трампу и његовим синовима да послују у Њујорку, а суђење је заказано за октобар. 

Бивши председник негира сва кривична дела за која га терете, дијапазон је широк – од тужби за клевету, финансијских малверзација, силовања до неадекватног руковања поверљивим државним документима, тврдећи да је реч о политичком прогону чији је циљ да га онемогући да учествује на председничким изборима 2024. Без обзира на његову екстремну правну ситуацију, Трамп доминира у анкетама.

Све у вези с Трамповим бизнисом и богатством постало је национална опсесија 2016. када је у финишу изборне трке победио демократског кандидата Хилари Клинтон и постао председник САД.