Украјинци потврдили: Остали смо без шесторице пилота, укључујући "Ђуса"

Шест пилота страдало су у инциденту у Донбасу

Украјинска војска је потврдила да је изгубила шест официра у инциденту са два хеликоптера Мил Ми-8 у Донбасу.

Руски борбени авион Су-35 оборио је украјинске летелице док су покушавале да слете, рекао је портпарол украјинских сната Иља Евлаш, додајући да се тачне околности истражују.

Украјински медији први су известили о несрећи у среду, позивајући се на изворе у бригади којој су пилоти припадали. Инцидент се догодио у делу Доњецке Народне Републике који контролише Кијев, а извештаји су указивали да су Ми-8 били укључени у акцију у близини града Артјомовска, познатог и као Бахмут.

Прошлог петка, два украјинска борбена авиона Л-39 сударила су се изнад Житомирске области западно од Кијева, што је резултирало смрћу три пилота.

Један од њих - Андреј "Ђус" Пилшчиков - био је истакнута личност у кампањи Кијева да обезбеди испоруку борбених авиона Ф-16 од Заппада. САД и њихови савезници су се обавезали да ће обучити украјинске пилоте како да користе авион америчке производње пре обећаног трансфера.

Москва је критиковала западну доставу све софистициранијег оружја Кијеву, рекавши да то ескалира борбе и ризикује директну конфронтацију између НАТО-а и Русије, али не може да промени исход сукоба у Украјини.