Свет

Бивши нигеријски министар: Очекујте још државних удара у франкофоној Африци

Тренд војних удара се наставља, упозорава афрички политичар
Бивши нигеријски министар: Очекујте још државних удара у франкофоној Африци© Tanjug/RTB via AP, File

Државни удари у Нигеру и Габону неће бити последњи када су у питању франкофоне афричке државе, поручио је Феми Фани-Кајоде, бивши нигеријски министар ваздухопловства.

"Са догађајима у Габону, поштено је рећи да је хегемонија Француза у Африци скоро готова", навео је Фани-Кајоде на друштвеним мрежама.

Африканци су, наводи он, у били изазвани, понижени, исмевани, умањени, демистификовани и уништени од стране већине њихових некадашњих афричких колонија, а мржња, презир, омаловажавање и гађење које изазивају код огромне већине Африканаца је запањујућа и без преседана.

Ако Французи не узму у обзир вољу афричког народа и не повуку се брзо и достојанствено назад у Француску, биће избачени силом оружја баш као у Вијетнаму и Алжиру, поручио је Фани-Кајода.

Према његовим речима, Африка почиње да се бори за "слободу од тиранског ропства и окрутног јарма Француза и ослобођење од њихових изопачених, продорних и корозивних начина и системског угњетавања".

Говорећи о догађајима у Габону, он се запитао да ли ће ЕКОВАС (Економска заједница западноафричких држава) или Афричка унија запретити инвазијом на земљу, као у ситуацији у Нигеру, преноси ТАСС.

Група високих официра Габона објавила је на државној телевизији да је преузела власт у земљи. Побуњеници се састоје од официра који служе у безбедносним снагама, оружаним снагама и полицији централноафричке државе, као и у националној и председничкој гарди.

Они су поништили резултате председничких избора на којима је трећи пут за шефа државе изабран Али Бонга Ондимбе. Војска је саопштила да је председник у кућном притвору "окружен породицом и лекарима". Он је на снимку потврдио да га држе у председничкој резиденцији. Касније, 30. августа, Комитет за транзицију и рестаурацију институција именовао је генерала Брајса Клотера Олигуија Нгуему за прелазног председника.

Крајем јула, група војних официра из председничке гарде Нигера побунила се и свргнула председника Мохамеда Базума. Национални савет за заштиту домовине, на челу са командантом гарде, Абдоурахманеом Тчианијем, формиран је да управља земљом. Лидери земаља ЕКОВАС увели су оштре санкције Нигеру и захтевају од побуњеника да ослободе Базума, претећи силом.

image