Свет

Сијарто: Прво тачан извештај ЕУ и Кијева о потрошених 70 милијарди евра, па даљи разговори о помоћи

Будимпешта неће одобрити додатно финансирање Кијева док не добије извештај и ОТП не буде скинута са црне листе
Сијарто: Прво тачан извештај ЕУ и Кијева о потрошених 70 милијарди евра, па даљи разговори о помоћиGetty © Laszlo Balogh

Мађарска влада затражила је од руководства ЕУ и украјинских власти детаљан извештај о томе како је тачно потрошено 50 до 70 милијарди евра претходно додељених Украјини, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

На путу на састанак са колегама из ЕУ у шпанском граду Толеду, високи дипломата је рекао да Будимпешта неће разговарати о питању додатног финансирања војне помоћи Украјини у ЕУ док не добије такве информације.

Он је истакао и да Мађарска одбија да разговара о додели нових средстава Украјини јер највећа мађарска ОТП банка још није скинула са листе "међународних спонзора рата", преноси ТАСС.

"Наравно да нећу поклекнути под притиском. Све док не добијемо детаљан, јасан извештај о томе како је потрошено отприлике 50-70 милијарди евра послатих Украјини и док ОТП банка не буде искључена из списка такозваних међународних спонзора рата, не може бити говора о одлучивању о додатним средствима за финансирање наоружања или било чега другог у вези са Украјином", поручио је Сијарто.

Он је изразио жаљење што се очекује да ће други министри на састанку у Толеду разговарати о новим испорукама оружја Украјини, а не о мировним преговорима.

"Глас мира мора бити гласнији, јер је јасно да са сваким даном и са сваком испоруком оружја претња ескалације постаје све озбиљнија", упозорио је Сијарто.

"Сваки дан рата и сваки комад оружја достављен Украјини убија све више људи и то је оно што желимо да спречимо", додао је високи мађарски дипломата.

image