Зеленски: Украјини треба 160 ловаца Ф-16

Украјина би да арсенале попуни пре одржавања избора у савезничким државама

Украјини је потребно око 160 борбених авиона Ф-16 како би се спречила доминација руских пилота у ваздушном простору, тврди украјински председник Владимир Зеленски.

"Укупно нам је потребно око 160 ловаца да бисмо имали моћну авијацију која Русији не даје могућност да доминира ваздушним простором", рекао је Зеленски у интервјуу португалском ТВ каналу РТП.

Ова изјава Зеленског потврдила је раније писање "Њујорк тајмса" који је објавио да Украјина покушава да пре избора у САД и Западној Европи добије што више Ф-16.

Како је лист објаснио, "сат откуцава", а Кијев се плаши да би, ако се у савезничким државама одрже избори, на власт могле да дођу владе које нису расположене да их снабдевају авионима.

Високи званичник америчке администрације недавно је рекао за "РИА Новости" да је Вашингтон одлучио да одобри трансфер америчких борбених авиона четврте генерације Ф-16 у Кијев из Данске и Холандије.

Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити борбене авионе трећих земаља по завршетку обуке својих пилота. Пентагон је такође приметио да Украјина и даље нема инфраструктуру која је неопходна за смештај Ф-16.

Шеф руског министарства спољних послова Сергеј Лавров је упозорио је да ће то што Кијев има борбене авионе Ф-16 способне да носе нуклеарно оружје, Русија сматрати Западном претњом у нуклеарној сфери.