Свет

Преминуо кипарски архиепископ Хризостом

Поглавар Кипарске православне цркве преминуо је јутрос после дуге болести, саопштено је из седишта архиепископије у Никозији
Преминуо кипарски архиепископ Хризостомwww.globallookpress.com © © Yiorgos Doukanaris

Поглавар Кипарске православне цркве, архиепископ Хризостом Други (81), преминуо је јутрос после дуге болести, саопштено је на званичном сајту архиепископије са седиштем у Никозији.

Архиепископ Хризостом, који је боловао од рака и чије се здравствено стање нагло погоршало последњих недеља, преминуо је у свом стану у архиепископији, објавили су грчки медији.

До избора новог предстојатеља кипарске цркве, дужност чувара трона обављаће митрополит Пафоса Георгије.

Хризостом Други 16 година био је на челу Кипарске православне цркве, једне од 14 аутокефалних цркава која је, попут Грчке православне цркве или Албанске православне цркве, у рангу архиепископије.

Рођен је 10. априла 1941. године на Пафосу, где је завршио средњу школу. Рукоположен је за ђакона 1963, пет година касније преселио се у Атину где је завршио студије теологије на Атинском универзитету.

Изабран је за митрополита Пафоса 1978, а за кипарског архиепископа 2006. године.

Од митрополитских година, а касније и као архиепископ радио је на обнављању старих и успостављању нових епархија, како би омогућио ефикасније управљање Кипарском православном црквом која данас има 17 епископа. Радио је на јачању црквеног образовања на Кипру, а за време његовог мандата подигнута је и нова Саборна црква у Никозији.

 

image
VV inauguration
banner