"Политико": После поправке Украјина у септембру добија десет тенкова "абрамс"

Према званичницима Пентагона, тенкови се тренутно налазе у Немачкој, а Украјини ће бити испоручени након поправке

Оружане снаге Украјине могле би да средином септембра добију првих десет америчких тенкова М1 "абрамс", од укупно 31 колико је обећано Кијеву, пише "Политико", позивајући се на званичнике Пентагона.

Према овим званичницима, "абрамси" се тренутно налазе у Немачкој, а Украјини ће бити испоручени након поправке.

"САД желе да убрзају испоруку 31 тенка Украјини", изјавио је портпарол америчке војске за Европу и Африку пуковник Мартин О’Донел, не прецизирајући временски оквир.

Према његовим речима, 200 украјинских војника завршава обуку за коришћење тенкова М1 "абрамс" у америчким базама за обуку у Немачкој.

Вест долази у тренутку када су амерички и украјински званичници саопштили да је Украјина продрла до прве одбрамбене линије Русије на југоистоку земље.

Украјина би требало да добије првих десет од 31 обећаног тенка "абрамс" средином септембра, тврди још један неименовани званичник америчког Министарства одбране. Западни званичници се надају да ће "абрамси" дати могућност кијевским снагама да пробију чврсте руске линије одбране.

Начелник Генералштаба САД генерал Марк Мили је у четвртак разговарао са својим украјинским колегом, генералом Валеријем Залужним.

"Тенкови су веома важни и у одбрану и нападу", рекао је Мили у јуну. "Надограђени модерни тенкови, уз одговарајућу обуку посада, биће кључни за будући украјински успех."

Други анонимни званичник Министарства одбране упозорио је да на овај наводни украјински успех не треба гледати као на "велики напредак". Руске снаге остају укопане дуж читаве линије фронта, а украјински војници морају да се пробијају кроз утврђене линије одбране.

"Абрамс је паклено добро оклопно возило", саопштио је трећи анонимни званичник Министарства одбране. "Али то није сребрни метак. На крају крајева, одлучност Украјинаца је најважнија."

"Абрамс" су део од око 300 тенкова које су Кијеву обећали западни савезници, укључујући "леопард 2" из Немачке и Шпаније, "челенџере" из Британије и лаке тенкове "леклер" из Француске.