Свет

Шеф украјинских војних обавештајаца: Тешко да бисмо могли без западног оружја

Буданов је такође устврдио да "нема разлога за страх да ће испоруке оружја бити потпуно обустављене"
Шеф украјинских војних обавештајаца: Тешко да бисмо могли без западног оружјаGetty © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Украјини би било веома тешко да настави борбу без војне помоћи са Запада, рекао је у петак начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов.

"Било би тешко, веома тешко. Нема потребе да околишамо, било би веома тешко", рекао је он у интервјуу за телевизијски канал 1+1.

Буданов је такође устврдио да "нема разлога за страх да ће испоруке оружја бити потпуно обустављене", преноси ТАСС.

Коментаришући критике Запада да се контраофанзива Украјине одвија преспоро, Буданов је истакао да се она не спроводи за партнере Кијева.

Пошто дуго најављивана офанзива Кијева није остварила никакав значајнији пробој руских линија одбране, у Украјини се јавила бојазан да ће спонзори Кијева смањити подршку.

Званични Кијев уједно покушава да за неуспехе своје офанзиве окриви западне партнере, које оптужује за одуговлачење и неодлучност када је слање оружја у питању.

Како су рекли аналитичари за "Блумберг" западни партнери су забринути да ће се борбена дејства продужити јер су им капацитети на измаку, а повећање производње наоружања је тешко изводљиво.

Са друге стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва сматра испоруке западног оружја Украјини као доказ све веће умешаности Запада у сукоб.

image