Шведски политичари бојкотују Нобелов банкет јер је руски амбасадор на списку званица

Шеф Нобелове фондације Видар Хелгесен напомиње да његова одлука мотивисана тиме што је свет "све више подељен у таборе", али и да дијалога између људи са различитим ставовима има "све мање."

Неколико шведских политичара одлучили су да бојкотују овогодишњи Нобелов банкет након што су руски, белоруски и ирански амбасадор позвани да присуствују, јавља "Шпигл".

Представници Москве и Минска прошле године нису добили позивницу за церемонију у Стокхолму која прати доделу истоимене награде због руске Специјалне војне операције у Украјини, док амбасадор Ирана није позван због онога што немачки лист описује као насилни обрачун са демонстрантима у земљи.

Шведски премијер Улф Кристерсон каже да је "врло изненађен" тиме што је руски амбасадор у тој скандинавској земљи ове године ипак добио позивницу.

"Ја то не бих то урадио да сам био задужен за позивнице и разумем да то узнемирује многе људе и у Шведској и у Украјини", рекао је он.

Са друге стране, шеф Нобелове фондације Видар Хелгесен напомиње да његова одлука мотивисана тиме што је свет "све више подељен у таборе", али и да дијалога између људи са различитим ставовима има "све мање."

"Да бисмо се супротставили тој тенденцији, сада проширујемо списак званица у знак славља и признања Нобелове награде и важности слободе науке, слободе културе и слободних, мирних друштава", рекао је Хелгесен.

Неколико шведских политичара је рекло да ће бојкотовати догађај због позивнице руском амбасадору.

Церемонија се одржава сваког 10. децембра у Стокхолму. Победницима из области медицине, физике, хемије, књижевности и економије додељује чувене награде краљ Карл XVI Густав, након чега следи свечани банкет за око 1200 званица.

Нобелова награда за мир биће уручена на посебној церемонији истог дана у Ослу.