Нови корупцијски скандал у Украјини? Тужилаштво открило незаконите уговоре о храни за војску

Додатни споразум је предвиђао куповину пакета оброка који не задовољавају стандарде исхране за војно особље утврђене украјинским законом, наводе у тужилаштву

Генерално тужилаштво Украјине саопштило је данас да је утврђено да постоје незаконити уговори о куповини војних прехрамбених комплета који је Министарство одбране те земље закључило са једним предузећем.

Суд је потврдио да је додатни споразум закључен "кршећи захтеве важећег законодавства и противно интересима државе", навели су из Генералног тужилаштва, преноси "Кијев индепендент".

Додатни споразум је предвиђао куповину пакета оброка који не задовољавају стандарде исхране за војно особље утврђене украјинским законом, наводе у тужилаштву.

Усред још једног скандала око набавке у Министарству одбране, "Украјинска правда" је у четвртак пренела, позивајући се на изворе из владе, да ће министар одбране Алексеј Резњиков ускоро бити смењен.

Прошлог месеца, украјински медији су јавили да је Министарство потписало уговор са турском компанијом у септембру 2022. о куповини "зимске" одеће за војску у вредности од 33 милиона долара, која је, у ствари, била летња одећа.

Док су јакне биле на путу за Украјину, наводно су утростручене.

Резњиков је негирао оптужбе, рекавши да је спреман да поднесе оставку ако се потврде извештаји да је војска набављала униформе по "надуваној" цени.

Истрага је појачала притисак на руководство Министарства одбране, које се већ суочава са неколико корупционашких скандала, као што је набавка прехрамбених производа за војску по "надуваним" ценама откривеним у јануару, наводи кијевски лист.