"Њујорк тајмс": Украјина не успева, Немци жељни договора, шта је план Б?

Све је више распрострањен став да оно што Запад ради не функционише, али нема много мисли о томе шта предузети по том питању, кажу саговорници америчког листа

Постаје све очигледније да украјинска победа није вероватна и да је потребан "план Б", али отворени разговори о дипломатском излазу из кризе постали су "табу", кажу стручњаци за "Њујорк тајмс".

"Све је више распрострањен став да оно што сада радимо не функционише, али нема много мисли о томе шта даље да радимо, и нема велике отворености да се о томе разговара, што је начин на који долазите до решења," каже за овај лист високи политички аналитичар института "РАНД корпорација" Семјуел Чарап.

"Мало смо се заглавили", оцењује овај аналитичар.

То да је у западном политичком миљеу разговарати о "плану Б" постало скоро срамота указује и епизода са шефом кабинета НАТО секретара Јенса Столтенберга, на коју подсећа "Њујорк тајмс".

Стијан Јенсен је предложио да би Украјина могла одустати од покушаја да освоји територије које сматра својим зарад чланства у НАТО, а његов шеф похитао је да умири гневне украјинске званичнике образложењем да је став Алијансе да само Украјина одлучује о својој судбини.

"Политичка атмосфера се заоштрила", каже бивши амерички званичник и професор на Универзитету у Џорџтауну Чарлс Капчан, напоменувши да је разговор о обустављању крвопролића и даље "политички табу."

"Њујорк тајмс" подсећа да Капчан говори из личног искуства, имајући у виду масовне критике на које је наишао чланак који је овај стручњак написао са бившим председником Савета за спољне односе Ричардом Хасом за "Форин аферс", а у којем њих двојица позивају америчке званичнике да смисле "план за прелазак са бојног поља на преговарачки сто."

Критике су се само заоштриле када су Капчан и Хас, заједно са бившим америчким амбасадором у Москви Томасом Грејемом приватно разговарали са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом како би испитали могућност преговора.

Капчан истиче да је управо сада тренутак за ковање "плана Б", али да западни званичници настављају да се у зачараном кругу изјава о томе како ће Украјину подржавати "докле год да треба."

У Немачкој је посебно распрострањена жеља за брзим завршетком украјинске кризе, напомиње лист, позивајући се на званичнике.

"Немачки званичници су жељни решења путем преговора и разговарају о томе како би се Русија могла довести за преговарачки сто, али то чине само насамо и са стручњацима из истраживачког центра од поверења, рекли су неки од њих.", пише "Њујорк тајмс".

Иако, како наводи овај лист, званичници схватају да не могу вршити притисак на Кијев пошто би Москва схватила као слабост, и у Берлину и у Вашингтону ипак постоји жеља да се сукоб не настави у недоглед, делом и због тога што политичка спремност за неограничену војну и финансијску подршку Украјини већ почиње да јењава, посебно међу десницом која добија на снази.