Свет

Бивши амерички потпуковник: Украјинска контраофанзива пропала, САД да мењају тактику

Украјинска контраофанзива остварила је маргинални успех, оцењује пензионисани амерички потпуковник
Бивши амерички потпуковник: Украјинска контраофанзива пропала, САД да мењају тактику© Tanjug/AP Photo/Libkos

Иако украјинске снаге славе заузимање села Роботине, три месеца од покретања дуго најављиване контраофанзиве, крај сукоба се не назире а украјинске акције имају, у најбољем случају, маргинални тактички успех, пише за портал "1945", пензионисани амерички пуковник Денијел Дејвис.

Развој контраофанзиве

Украјина је сигнализирала најмање од марта да планира да покрене велику офанзиву почетком лета. После одлагања крајем маја како би повећала залихе муниције, Украјина је 5. јуна започела напад преко широког фронта, усредсређујући се на четири главне осе напредовања: Камјанску на западу, Орикхив и Велику Новосилку у центру и Бахмут на северу.

Украјина је наводно окупила 12 механизованих бригада за операцију, са 40.000 војника. Већи део године провели су припремајући се за напад, а њихова припрема је укључивала обуку о комбинованом ратовању у земљама НАТО-а. Били су опремљени британским тенковима "чаленџер", немачким тенковима "леопард", америчким борбеним возилима "бредли" и оклопним транспортерима "страјкер" и другим модерним НАТО комплетима.

У мају је чешки председник Петр Павел упозорио да би било "изузетно штетно за Украјину ако ова контраофанзива не успе, јер неће имати другу шансу, барем не ове године". Слично томе, у поверљивом извештају који је процурио упозорено је да званичници америчке обавештајне службе верују да украјинска офанзива може донети само "скромне територијалне добитке". Скоро три месеца након почетка офанзиве, та забринутост је потврђена, пише Дејвис.

Готово једина осовина на којој Украјина још увек споро напредује је фронт Велика Новосилка, где је Украјина заузела Роботин. На другим фронтовима, Кијев је по огромну цену у животима и муницији (према извештају "Њујорк тајмса" чак петина опреме је уништена), напредовао једва неколико километара.

Тренутна ситуација

Иако заузимање Роботина, Кијев и савезници представљају као пробијање руске линије одбране, Дејвис упозорава да није довољно пробити линију одбране и пробити се дубље у непријатељске линије. Сваки километар освојене територије мора да има подршку гарнизона и одбрану која ће одбијати нападе с бока.

Украјина је очигледно искористила већину свог офанзивног потенцијала тек што је стигла до Роботина. Немају довољно снаге у опреми, муницији или људству да се дубље пробију у руске линије и да и даље држе бокове од контранапада. По свој прилици, Украјина је на крају својих снага и ускоро би могла бити присиљена да се врати у дефанзиву како би покушала да задржи територију коју је заузела, оцењује пуковник.

Друго, чини се да неки украјински савезници верују да је руска страна статичан ентитет, тако да сваки метар земље коју Кијев освоји представља дубоку рану нанету непријатељу. Истина је, међутим, да се Русија стално прилагођава новим и насталим реалностима на бојном пољу. Руска врховна команда вероватно је приметила да су три од четири нападачке осе у великој мери пропале и да су појачале следеће слојеве одбране испред Роботина. Дакле, што више Украјина продре у ову област, додатни напредак ће бити тежи и скупљи.

Треће, главни разлози за неуспех Украјине у овој офанзиви су њени основни недостаци у ваздушној моћи, противваздушној одбрани и артиљеријској муницији, а посебно недостатак опреме за чишћење мина. Ти проблеми нису решени.

Шта даље?

У комбинацији са високим нивоом жртава и приближавањем кишне сезоне у Украјини, украјинска офанзива ће бити завршена пре краја септембра. Нето резултат украјинске офанзиве великих размера је маргинални добитак у неким областима. Са стратешког становишта, линија контакта дуга 1.000 км остаје углавном онаква каква је била почетком 2023. године.

Како је упозорио чешки председник, шансе су веома мале да ће украјинске снаге моћи да ураде било шта осим одбране до краја године. Украјина се надати да ће обновити снагу до 2024. Проблем за Кијев је што Русија такође обнавља своју снагу за будуће нападе. Преживела је најбоље што су Украјина и Запад могли да им приреде и изгубила је врло мало територије.

Неки се надају да ће амерички тенкови "абрамс" и борбени авиони Ф-16 променити игру 2024. Али, упозорава Дејвис, биће разочарани. Обећана је само један батаљон "абрамса", док би мали број Ф-16 могао бити испоручен Украјини 2024. (Обука пилота можда неће бити завршена пре следећег лета). Они могу да пруже тактичку корист на маргинама, али неће учинити ништа да стратешки промене ситуацију.

Сурова реалност је да је победа над Русима недостижан задатак за Украјину. Стога су велике шансе да се сукоб настави по моделу исцрпљивања. То ће резултирати стотинама или хиљадама жртава дневно на обе стране, збрисаће украјинска села и градове са мапе, и постојаће могућност ширења сукоба ван Украјине.

С обзиром на немогућност да се офанзивом постигну одлучујући резултати, Вашингтон би требало да преиспита своју политику и циљеве. Сједињене Државе вероватно не могу да наставе да обезбеђују велике залихе тенкова, оклопних транспортера, авиона, ракета противваздушне одбране, као и милионе метака артиљеријских граната и друге муниције.

Бајденова администрација треба да осмисли нове планове засноване на реалности на бојном пољу и да смисли план који штити безбедносне интересе Америке и економски просперитет. Слепо подржавање Украјине "колико год је потребно" никада није била стратегија и сада се чини мање одрживом него икад, закључује Дејвис за портал "1945".

image