Не јењава криза у Нагорно-Карабаху: Председник поднео оставку

Један од узрока одласка с власти је хуманитарна криза коју је изазвао Азербејџан блокирајући коридор Лачин, једини копнени пут који повезује регион с јерменијом

Председник региона Нагорно-Карабах Арајик Харутјуњан поднео је оставку због несташица хране и горива до којих је дошло након готово једногодишње блокаде те територије коју је увео Азербејџан.

Етнички Јермен Харатјуњан је рекао да су "тешкоће у земљи значајно умањиле поверење у власт", а између редова навео да је његово председниковање била препрека у преговорима с Азербејџаном, пренео је Ројтерс.

Нагорно-Карабах је међународно признат као територија Азербејџана, али тамошња популација од 120.000 људи, који су махом етнички Јермени, изборила је дефакто независност након рата који је започео 1990-их година.

Азербејџан је 2020. поново заузео територије у Нагорно-Карабаху, у другом ратном сукобу, а након мировних преговора којима је председавала Русија. Харатјуњан се од тада суочава с позивима да се повуче, а од децембра 2022. Азербејџан је започео блокаду коридора Лачин, јединог копненог пута који повезује регион с Јерменијом.

Азербејџан пак негира блокаду која је довела до несташице хране, горива и медицинских залиха у Нагорно-Карабаху.

Харатјуњан је имао и несугласица с јерменским премијером Николом Пашињаном, који је показао спремност да потенцијално призна Нагорно-Карабах као азербејџански регион, што би угрозило опстанак власти у том региону.