Свет

Преминуо Бил Ричардсон, један од твораца Дејтонског споразума

Преминуо амерички амбасадор при УН, један од твораца Дејтонског споразума Бил Ричардсон
Преминуо Бил Ричардсон, један од твораца Дејтонског споразумаGetty © Alberto E. Rodriguez / Staff

Конгресмен Бил Ричардсон, један од твораца Дејонског споразума, али и човек који је годинама био главни дипломатски "ватрогасац" Беле куће, преминуо је у 75. години. Био је амерички амбасадор при УН, министар енергетике, а 2007. године окушао се у трци за шефа Беле куће, пише РТС.

Некадашњи амерички амбасадор при Уједињеним нацијама, конгресмен Бил Ричардсон био је један од кључних дипломата који су припремали документе за конференцију у Дејтону.

Осим у Босни, где се састајао са највишим представницима обе стране у сукобу, Ричардсон је био амерички изасланик у неколико великих криза, укључујући Северну Кореју, Кубу, Ирак, Нигерију и Мјанмар.

Ричардсон и Слободан Милошевић су се састали у Београду 17. марта 1995. године и тај сусрет сматра се почетком директних контаката тадашњег председника Србије и Клинтонове администрације и првим кораком ка миру који је у новембру дефинисан у америчкој бази Рајт-Петерсон у Дејтону, подсећа РТС.

Бил Ричардсон је рођен 15. новембра 1947. године у Пасадени у Калифорнији. Мајка му је била Мексиканка и добар део детињства провео је у Мексико ситију, па се томе може објаснити његова улога у решавању низа отворених питања између Вашингтона и мексичких власти.

Такође, био је део америчких мисија које су пратиле изборне процесе у Гватемали и Никарагви. Састајао се са Фиделом Кастром, Албертом Фуџиморијем, те низом других лидера из Јужне и Средње Америке.

Само током 1994. и 1995. године, почео је поново да се бави спољном политиком, па је током те две године путовао у Србију и Босну и Херцеговину, Индију, Кубу, Бангладеш, Вијетнам, Мјанмар, Северну Кореју и Судан.

"Био сам незванични подсекретар за битанге", описивао је своју улогу у дипломатским мисијама широм света.

Клинтонова администрација га је 1997. године поставила за шефа америчке мисије при Уједињеним нацијама, а годину дана касније и за министра енергетике.

Ричардсон је 2008. године, неуспешно, покушао да се докопа места демократског кандидата за председника САД, желећи да постане први шеф Беле куће латиноамеричког порекла. Одустао је пошто је постало извесно да нема претерано велике шансе против Барака Обаме.

У два мандата био је гувернер Њу Мексика и остао је познат као човек под чијим је вођством у тој савезној држави укинута смртна казна.

Био је номинован и за Нобелову награду за мир.

image