Свет

Пољска затворила највећи центар за украјинске избеглице: "Нису имали времена ни да се спакују"

Према подацима УН, више од милион и по регистрованих украјинских избеглица остало је у земљи до пролећа 2023. године
Пољска затворила највећи центар за украјинске избеглице: "Нису имали времена ни да се спакују"© Photo by Omar Marques/Getty Images

Највећи избеглички центар за Украјинце у Пољској напрасно је затворен ове недеље по одлуци регионалних власти, а без крова над главом је остало више стотина људи, пренео је "Фајненшел тајмс".

Објекат се налазио у некадашњем изложбеном простору у селу Надарзин, у региону Мазовије, југозападно од Варшаве. На почетку руско-украјинске кризе, то јест за време највећег прилива украјинских избеглица у Пољску, ту је било смештено око 9.000 људи, док их је у пролеће 2022. било око 300.

Иако је реч о највећем објекту те намене у Пољској, избеглице су премештане на друге локације – пољске власти тврде да се увек радило о привременом смештају. А пошто је сада украјинских избеглица занемарљиво мало у Мазовији, донета је одлука да се центар затвори.

"Фајненешел тајмс" је пренео речи локалних добротворних организације које тврде да је затварање центра изненадило кориснике истог. 

"Неки људи нису имали прилику ни да спакују све своје ствари. Дали су им храну у кесама и то је било то", рекла је за лист радница избегличког центра који се налази у Варшави, али и додала да држава реорганизује систем помоћи избеглицама, као и то да су многи Украјинци у међувремену нашли посао и добили боравишне дозволе у Пољској или другим земљама ЕУ.

Пољска је била међу главним одредиштима Украјинцима који су бежали од сукоба између Москве и Кијева. Према подацима УН, више од милион и по регистрованих украјинских избеглица остало је у земљи до пролећа 2023. године.

Имајући у виду бројност гостију из Украјине, пољске власти су пооштриле правила за избеглице. У марту им је дозвољено да бесплатно бораве у привременом смештају само 120 дана од тренутка када стигну у земљу. Након тога очекује се да буду у могућности да покрију 50 одсто својих животних трошкова, а у мају је то подигнуто на 75 процената.

Пољски медији су почетком године спекулисали да званичници планирају да поврате средства помоћи која су непрописно додељена украјинским избеглицама, а која су износила око 450.000 долара, додајући да је стварна сума могла бити и већа.

image